IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 21.Ağustos.2022   #1
Çevrimdışı
www.eylulsohbet.net
CİHAN GÜLEL DEN HASSAS VE FAZLA DÜŞÜNCELİ İNSANLAR HAKKINDAKİ 5 YORUMU


CİHAN GÜLEL DEN HASSAS VE FAZLA DÜŞÜNCELİ İNSANLAR HAKKINDAKİ 5 YORUMU

Çevrenizde gerçekleşen olaylara diğer insanlardan daha aşırı tepkiler mi veriyorsunuz? Diğer insanların neler hissettiği konusunda endişelendiğiniz oluyor mu? Daha sessiz ve kaotik bir yerde olmayı ister miydiniz?

Eğer bu sorulara verdiğiniz cevap 'evet' ise, fazlasıyla hassas bir insan olmanız muhtemel. 1990'lı yıllarda, ilk kez Elaine N. Aron tarafından araştırılmış olan hassas insanların kişilik özellikleri, aslında günümüzde birçok kişide gözlemleniyor. Her beş insandan birinin fazlasıyla hassas olduğu bugün bilinmekte. Hassaslık üzerine birkaç kitap da yazmış olan Aron'ın geliştirdiği ve gerçekten fazlasıyla hassas bir insan olup olmadığınızı öğrenebileceğiniz bir test de bulunuyor.

Günümüzde fazlasıyla hassas olan insanların sayısının artmış olması, bu konuyu gündeme getirdi ve aslında bir farkındalık da yarattı. Fakat araştırmacı Aron'a göre, bu tip insanlar hala 'azınlık' olarak düşünülmekte. 'Azınlık' denildiğinde sakın aklınıza kötü bir şeyler gelmesin çünkü fazlasıyla hassas insanların sahip olduğu onlarca pozitif özellik de bulunmakta. İşte bu karakterdeki insanlara ait en belirgin 16 özellik;

1. Duyguları daha 'derin' hissederler.
Oldukça hassas olan insanlar tanımlanırken en çok kullanılan özelliklerinden bir tanesi, bu insanların duygularını fazlasıyla derinden hissiyor oluşlarıdır. Hassas İnsanların El Kitabı isimli kitabıyla bu alanda uzmanlaşmış olan Ted Zeff'e göre: "Bu tip insanlar, duygularını daha derin bir seviyeye taşıma eğilimindedirler."

2. Diğer insanlara göre daha fazla duygusal tepki verirler.
Fazlasıyla hassas olan insanlar, karşılaşılan bir duruma, diğer insanlardan daha fazla ve duygusal tepki gösterirler. Örneğin, eğer bir arkadaşlarının sorunları varsa, hassas insan arkadaşı ile empati kurabilir ve onu daha çok anlayabilir. Böylelikle, arkadaşlarının problemleri için kaygı belirtisi göstererek, aslında oldukça fazla duygusal tepki vermiş olurlar.

3. "Bu kadar ciddiye alma yahu!" ve "Neden bu kadar hassassın anlamıyorum..." cümlelerine maruz kalmak bu insanların kaderinde vardır, maalesef.
Yaşanılan toplumun kültürüne de bağlı olarak, aşırı duygusallık bir güçsüzlük belirtisi olarak algılanabilir ve bu nedenle negatif bir anlam taşıyabilir. Zeff'in söylediğine göre, Tayland veya Hisdistan gibi ülkelerde, aşırı hassas olmak oldukça pozitif bir özellik olarak değerlendiriliyor ve bu insanlar toplum tarafından saygı görüyor. Fakat özellikle kuzey ülkelerinde, bu özellik ile genellikle dalga geçiliyor ve aşırı hassas olan insanlar anlamsız sorulara maruz kalıyor.

4. Bireysel olarak spor yapmayı tercih ederler.
Fazlasıyla hassas olan insanlar genellikle takım sporlarından uzak duruyorlar çünkü böyle bir spor yaptıklarında, herkesin onları izlediği hissine kapılarak endişe duyuyorlar. Zeff'in yürüttüğü araştırma için incelediği hassas insanların büyük bir çoğunluğu, bisiklete binme, koşma ve yürüyüş yapma gibi bireysel sporları tercih ettiklerini söylemiş. Fakat şunu da belirtmezsek olmaz; bu madde, elbette her aşırı hassas insan için geçerli değil. Bu tip insanların bazıları takım sporlarını yapmayı da tercih edebilir. Zeff'in söylediğine göre, bu durum, kişinin çocukluğunda ailesi ile deneyimlediği -veya deneyimlemediği- spor aktiviteleriyle de ilgili.

5. Hassas insanların bir konu hakkında karar vermesi oldukça uzun sürebilir.
Fazlasıyla hassas olan insanlar, bir karar alınması gerektiğinde, bu kararın arka planında bulunan detayları ve altyazıları da görürler. Bu nedenle, bu tip insanların bir konu hakkında karar vermesi oldukça zorlaşır. Ortada bir doğrunun veya yanlışın olmadığı durumlarda bile -örneğin, bir insanın yanlış aromalı dondurma seçmesi imkansızdır- aşırı hassas olan insanların, karar vermek için daha fazla zamana ihtiyaç duyduğu gözlemlenmiştir çünkü, Aron'a göre, bu tip insanlar aldıkları karar sonrasında ortaya çıkabilecek her ihtimali değerlendirmeye çalışır. Aron'ın bu konudaki tavsiyesi şu şekilde: "Durum elverdiği ölçüde, istediğiniz kadar düşünün. Bu süre boyunca, kendi kendinize aklınızda bir şey kesinleşmiş numarası yaparak, bu kesinleşen kararın sonuçlarını görmeye çalışın. Kendinizi nasıl hissediyorsunuz? Eğer kendinizi iyi hissediyorsanız, karar alınmış demektir."
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık