IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 06.Kasım.2023   #1
Çevrimiçi
~ Www.ircforumda.net ~
İç Anadolu Bölgesi illeri nelerdir? İç Anadolu Bölgesinin özellikleri


Türkiye'nin orta kısmında bulunan, yedi bölgeden birisi İç Anadolu Bölgesidir. Bölgeye aynı zamanda 'Orta Anadolu' denilir. İç Anadolu Bölgesi illeri hangileri, özellikleri neler, hangi iklim tipine sahip, ovaları ve bitki örtüsü hakkında bilgileri sizler için derledik.

Türkiye'nin tam olarak iç kısmında bulunan bölge, 151.000 kilometrekare alanı kaplar. Türkiye'nin topraklarının %21'ini kaplayan bölge, Güneydoğu Anadolu Bölgesi haricindeki tüm bölgelerle komşudur. Doğu Anadolu Bölgesinden sonra en büyük ikinci büyük bölge olan İç Anadolu Bölgesi, tahıl ambarı olarak isimlendirilir.

İç Anadolu Bölgesi İlleri

İç Anadolu Bölgesi, toprak bakımından Türkiye'de önemli bir yere sahiptir. Bölgede toplamda 13 il bulunurken, 172 adet ilçe bulunur. Yüz ölçümü olarak en büyük İç Anadolu Bölgesi ili Konya iken en küçüğü, Kırıkkale'dir. En çok ilçesi bulunan Konya, en az ilçeye sahip olan il Niğde'dir. İç Anadolu Bölgesi illeri şöyle sırlanır.

- Aksaray, Ankara, Çankırı, Eskişehir, Karaman, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde, Sivas ve Yozgat olarak sıralanıyor.

İç Anadolu Bölgesi Özellikleri

Yer şekilleri ölçüt alınmış ve bölge 4 ayrı bölüme ayrılmıştır. Yukarı Sakarya Bölümü, Konya Bölümü, Yukarı Kızılırmak Bölümü, Orta Kızılırmak Bölümü'dür. Ortalama yükseltinin 1000 metre olduğu bölgede ovalar ve platolar oldukça fazladır. Çevresinde bulunan yüksek dağlar nedeniyle, İç Anadolu Bölgesinde yağışlar yetersiz kalır.

Karasal iklim özellikleri olan bölge, kışları hafif serttir. Bozkır bitki örtüsüne sahip İç Anadolu Bölgesi, Marmara Bölgesi sonrası, en fazla nüfusa sahiptir.
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık