IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

1Beğeni(ler)
  • 1 gönderen Overdose

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 10.Haziran.2023   #1
Çevrimiçi
SON DAKİKA ASGARİ ÜCRET:




Milyonların gözü burada! Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan asgari ücret açıklaması
SON DAKİKA ASGARİ ÜCRET: Milyonlarca çalışanın merakla beklediği Asgari Ücret ile ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan yeni açıklamalar geldi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yapacağı toplantı tarihi dün belli olmuştu. Temmuz ayından itibaren geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için 13 Haziran'da toplantı gerçekleştirileceği bilinirken Yılmaz son yaptığı açıklamasında "Yaşanan ekonomik gelişmeler değerlendirilecek ve uzlaşmayla sonuçlandırılacak." değerlendirmesinde bulundu. Temmuz zammı ile ilgili detaylar...



Son dakika asgari ücret: Vatandaşlar, "Asgari ücret ne kadar olacak?" sorusunun cevabını bekliyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yapacağı toplantı 13 Haziran'da başlayacak. Toplantı öncesi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan dikkat çeken bir açıklama geldi.

İLK TOPLANTI 13 HAZİRAN'DA

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücrete yapılacak ara zam oranını görüşmek üzere 13 Haziran'da toplanacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğindeki toplantıya, işçi kesimini temsilen TÜRK-İŞ, işveren kesimini temsilen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) heyeti katılacak.



YENİ ASGARİ ÜCRET 1 TEMMUZ İTİBARIYLA GEÇERLİ OLACAK

Sadece asgari ücretlileri değil işsizlik maaşı, iş göremezlik ödeneği ve staj parası gibi ödemeleri de etkileyen asgari ücret değiştiğinde birçok ödeme ve aylık da değişecek.

Asgari ücrete ara zam için kararı işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu verecek. Yeni ücret 1 Temmuz'dan itibaren yıl sonuna kadar geçerli olacak şekilde tespit edilecek.

ASGARİ ÜCRET TEMMUZ ZAMMI İÇİN ENFLASYON RAKAMLARI ÖNEMLİ BİR KISTAS OLACAK

Asgari ücret belirlenirken enflasyon etkili oluyor. Ancak işçi ve işveren temsilcileri sadece enflasyona değil geçim endeksine, piyasa koşullarına ve işverenler açısından rekabet şartlarına da bakıyor. Ancak en etkili veri enflasyon oluyor. Burada 6 aylık enflasyon verisi önem kazanıyor.

MEVCUT ASGARİ ÜCRET NET 8 BİN 506 LİRA

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 10 bin 8 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 8 bin 506 lira 80 kuruş olarak uygulanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 11 bin 759 lira 40 kuruş. Bunun 10 bin 8 lirasını brüt asgari ücret, 1551 lira 24 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 200 lira 16 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.



YENİ ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENECEK

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında teamül üzerine aralık ayında 4 kez toplanıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

İŞVERENE MALİYETİ 11 BİN 759 TL

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 10 bin 8 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 8 bin 506 lira 80 kuruş olarak uygulanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 11 bin 759 lira 40 kuruş. Bunun 10 bin 8 lirasını brüt asgari ücret, 1551 lira 24 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 200 lira 16 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

BAKAN IŞIKHAN'IN MESAİSİ EMEKLİ VE MEMUR ZAMMI İLE SÜRECEK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı yoğun bir gündem bekliyor. Asgari ücret sonrası yeni Bakanın önündeki dosyalardan birisi de emekli ve memur Temmuz zammı olacak.

KADEMELİ EMEKLİ ZAMMI FORMÜLÜ

Edinilen bilgilere göre emekli zammı için en çok konuşulan konulardan birisi de kademeli emekli zammı oldu.

Buna göre;

7.500 TL ile 10.000 TL,
10 bin-15 bin TL arası,
15 bin -20 bin TL arası ve
20 bin TL üzeri aylıklar için ayrı ayrı artışlar gündeme geldi.

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI 22 BİN TL DÜZEYİNE YÜKSELECEK

Bir başka gelişme de memurlar ve memur emeklileri için gündeme gelecek. Başkan Recep Tayyip Erdoğan en düşük memur maaşının 22 bin liraya çıkartılacağını açıklarken emekli memurlarında benzer artışlardan yararlanacağını söylemişti. 11848 TL olarak uygulanan evli ve 2 çocuklu memur maaşı yüzde 85,69 oranında artacak 22 bin TL düzeyine yükselecek. Bu oranın aynı şekilde memur emeklisi için de uygulanması durumunda 7901 TL uygulanan en düşük memur emeklisi maaşı 14671 TL düzeyine çıkacak.



EMEKLİ VE MEMUR 5 AYLIK ZAM ORANI KESİNLEŞTİ

TÜİK'in Mayıs enflasyon rakamlarını açıklaması sonrası 5 aylık emekli ve memur zam oranı netleşti. Aralık ayında 1128,45 olan TÜFE endeksi, 1300,60 seviyesine yükseldi. Böylece 5 aylık enflasyon oranı yüzde 15,26 oldu.



Başkan Erdoğan, "Emekli maaşları ve bayram ikramiyeleri, Kurban Bayramı öncesinde ödenecek. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'da çalışmalarına başlıyor" ifadelerini kullanmıştı.

"TÜM SÖZLERİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"

Erdoğan, yeni dönemde halka verdikleri tüm sözlerin takipçisi olacaklarını vurguladı. Halkın alım gücünün artırılmasının yanında enflasyonun da tek haneye geleceğini ifade eden Erdoğan, "Enflasyonu nasıl daha önce tek haneli rakamlara indirdiysek inşallah aynısını yine başaracağız" demişti
Ayşe bunu beğendi.
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Açık
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık