IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 16.Kasım.2023   #1
Çevrimiçi
~ Www.ircforumda.net ~
BM Güvenlik Konseyi, Gazze'de çatışmalara ara verilmesini talep eden karar tasarısını kabul etti




BM Güvenlik Konseyi, Gazze'de çatışmalara "acil ve uzatılmış ara verilmesi" talep edilen karar tasarısını kabul etti. Tasarıda Hamas ve Gazze'deki diğer grupların ellerindeki tüm rehineleri serbest bırakması yönündeki çağrıda yer alırken, Rusya, ABD ve İngiltere tasarıya farklı nedenlerle çekimser kaldılar.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Gazze'deki çatışmalara acil ve uzatılmış ara verilmesi talep edilen karar tasarısı görüşüldü. Tasarı 12 üyenin evet oyuyla kabul edilirken, Rusya, ABD ve İngiltere çekimser kaldı.

"ACİL VE UZATILMIŞ ARA VERİLMESİ" BMGK'DA KABUL EDİLDİ
İsrail'in Gazze'deki katliamı 1 aydan fazla bir süredir aralıksız devam ederken, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) kritik bir oylama yapıldı. BMGK, Gazze'de çatışmalara "acil ve uzatılmış ara verilmesi" istenen karar tasarısını görüştü. Karar tasarısı 15 üyeli BMGK'da kabul edildi.

RUSYA, ABD VE İNGİLTERE ÇEKİMSER KALDI
Karar tasarısına 12 üye evet dedi. Evet diyen ülkeler arasında Fransa ve Çin de yer aldı. Rusya, ABD ve İngiltere farklı sebeplerle karar tasarısına iyimser kaldı.

HAMAS'A TÜM REHİNELERİ SERBEST BIRAKMA ÇAĞRISI
Tasarıya, Hamas ve Gazze'deki diğer grupların ellerindeki tüm rehineleri serbest bırakması yönündeki çağrı da girdi. BMGK'dan geçen tasarıyı Malta hazırladı. Veto edilen önceki metinlerde geçen "ateşkes" kelimesi yerine "acil ve uzatılmış" ara ifadesi tercih edildi.

TASARININ YAPTIRIM GÜCÜ BULUNMUYOR
Gazze'de ateşkes ilan edilmesi için bölgedeki sivil halk için hayati önem taşıyor. Ancak uzmanlar tasarının yaptırım gücünün olmadığını, İsrail üzerinde siyasi baskı oluşturabileceğini belirtiyor.

4 KARAR TASARISI VETO EDİLDİ
Gazze'deki insani durumla ilgili BMGK, 7 Ekim'in ardından 4 karar tasarısını ele aldı. İlk olarak Rusya'nın 17 Ekim'de sunduğu ve "insani ateşkes" talep edilen karar tasarısına ABD, İngiltere, Fransa ve Japonya 'hayır' oyu kullanmıştı. Bunun ardından Brezilya'nın "çatışmalara ara verilmesini" talep eden karar tasarısı, 18 Ekim'de ABD tarafından veto edilmişti. Daha sonra 26 Ekim'de "ülkelerin meşru müdafaa hakkına" değinen ABD tasarısı Rusya ve Çin tarafından, aynı gün Rusya'nın insani ateşkes çağrısı ihtiva eden karar tasarısı da ABD ve İngiltere tarafından veto edilmişti. Karar tasarıları geçmese de, 193 üyeli BM Genel Kurulu'nda, 121 ülke Gazze'de insani ateşkes çağrısı yapılan tasarıya "evet" oyu vermişti.

BMGK'NIN ULUSLARARASI BARIŞ VE GÜVENLİĞİ KORUMA SORUMLULUĞU VAR
BM'nin yürütme organı olarak da bilinen BMGK'nin temel sorumluluğu "uluslararası barış ve güvenliği koruma" olarak ön plana çıkıyor. Üye ülkeler arasında dostane ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlamakla yükümlü olan BMGK'nin, aynı zamanda uluslararası sorunların çözümü için işbirliği yapması gerekiyor.

İSRAİL'İN GAZZE'YE İŞGALİNDE SON DURUM
Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail'in "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme" gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridi'ne yoğun hava bombardımanı başlattı. İsrail'de 7 Ekim'deki saldırılarda 310'dan fazlası asker olmak üzere 1200 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığı duyuruldu. Gazze Şeridi içerisindeki çatışmalarda da 48 İsrail askeri öldürüldü. İsrail'e göre, Kassam Tugayları'nın elinde 239 İsrailli esir bulunuyor.

GAZZE'DE CAN KAYBI KORKUNÇ BOYUTLARDA
Gazze'deki hükümete göre 7 Ekim'den bu yana İsrail saldırılarında Gazze Şeridi'nde 4 bin 710'u çocuk ve 3 bin 160'ı kadın olmak üzere 11 bin 500 kişi öldürüldü. Batı Şeria ve Kudüs'te de 7 Ekim'den bu yana İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 197 Filistinli hayatını kaybetti. İsrail ordusu, Gazze'de on binlerce yaralı ile sivilin sığındığı onlarca hastaneyi zorla tahliye ettirmek için yerleşkelerini ya da ana binalarını vurdu. İşgal sırasında bazı hastaneleri bastı. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı. İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim'den bu yana sınırda yaşanan çatışmalarda 74 Hizbullah mensubu ve 6 İsrail askeri öldü.

Kaynak:Haberler.com
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık