IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 07.Temmuz.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Siyamang Nasil Bir Canlidir?


Siamanglar, Malay Yarimadasi ve Sumatra yagmur ve muson ormanlarinin agaclik sakinleridir. Bu canlilarin Ayirt edici ozellikleri, sosyal acidan onemli seslendirmeler yapmak icin kullandiklari buyuk bir bogaz kesesidir. Bu primatlar, yasa disi evcil hayvan ticareti ve habitat kaybi nedeniyle tehlike altindadir.

Fiziksel TanimSiyamang Nasil Bir Canlidir?
Erkekler, disiler ve bebekler, agiz ve cene cevresinde soluk tuyleri olan uzun, tuylu siyah paltolara sahiptir. Erkeklerin genital bolgesinde uzun bir sac tutamlari vardir. Siamanglarin grimsi veya pembemsi bir bogaz kesesi vardir ve bunlar seslendirme sirasinda siserler. Bogaz kesesi bir greyfurt kadar buyuyebilir. Kollari, beyaz yanakli sebegin bacaklarindan daha uzundur ve elleri ve ayaklari daha genistir. Kol uzunlugu vucut uzunlugunun iki bucuk katina ulasabilir. Primatlarin ikinci ve ucuncu ayak parmaklari arasinda hafif bir ag vardir. Her iki cinsiyette de uzun kopek disleri, karsit basparmaklari ve diger ayak parmaklarindan derinden ayrilmis bir basparmagi vardir. Diger primatlar gibi, siamanglarin da oldukca gelismis bir beyni vardir.

Yerdeyken, siamanglar genellikle iki ayak uzerinde hareket ederler. Agaclarda, dallar arasinda el-over akrobatik sallanma yontemiyle hareket ederler, buna brachiating denir. Yavas hareket ederken, bir dali tutarken ve digerini tutmadan once serbest birakirken bir sarkac gibi sallanirlar, boylece vucut havada serbestce yansitilir. 25 ila 32 fit (8 ila 10 metre) ucuslara tanik olunmustur. Bununla birlikte, daha agir ve daha buyuk siamanglar, beyaz yanakli sebeklerden daha yavas hareket eder.

Boyut
Siamang’lar 29 ila 35 inc (74 ila 89 santimetre) boyunda ve yaklasIk 23 pound (10 kilogram) agirliginda diger jibonlardan biraz daha buyuktur.

Yerli Habitat
Siamanglar, Malay Yarimadasi ve Sumatra daglarinda yagmur ormanlarinda ve muson ormanlarinda yasar. Nispeten kucuk araliklari vardir, yaklasIk 60 donum (0.24 kilometrekare). Gunde yaklasIk yarisi kadar seyahat ediyor gibi gorunuyorlar, bunun nedeni daha yaygin bir yiyecek olan yapraklarin daha buyuk bir yuzdesini tuketmeleri olabilir.
Menzillerinin yaklasIk yuzde 60’ini grup bolgesi olarak savunuyorlar. Siamang gruplari icin sinirlari belirlemek daha zordur, cunku onlarin yuksek sesli cagrilari gruplar arasinda daha fazla bosluk yaratir ve catismalar cok nadirdir.

Iletisim
Seslendirme yetenegi bu primatlar icin buyuk bir sosyal yatirimdir. Disi buyuk cagri sirasindayken bile erkekler ve disiler birlikte seslendirmeye baslarlar. Siamang, seslendirme yaparken bogaz kesesini kullanarak iki farkli nota uretebilir: derin bir patlama (agzi kapaliyken kesenin icinde sarki soylediginde) ve yuksek bir “vay” (agzi acikken kesenin icinde sarki soylediginde).

Ormanlarda derin patlama sesi, yuksek perdeli vay sesinden daha uzaga tasinir. Siamang ayrica havlamaya benzer bir seslendirme de yapar. Ayarlanan aramalar birbiri ardina tekrarlanir. Yavas baslarlar ve hizlari artar. Cagrilara genellikle davranissal akrobasi eslik eder.

Yemek/Yeme AliskanliklariSiyamang Nasil Bir Canlidir?
Siamang’lar genellikle meyve ve yeni yapraklar yerler ve diyetlerinde diger bircok sebekten daha buyuk oranda yaprakli yiyecekleri icerir. Siamanglar ayrica az miktarda bocek, kus yumurtasi ve kucuk omurgalilar da yerler. Siamanglar yemek yerken zamanlarinin yaklasIk yuzde 44’unu meyve yiyerek ve yuzde 45’ini yaprak yiyerek gecirirler. Siamang, beslenme suresinin buyuk bir bolumunde tek koluyla kendini asar.

Sosyal Yapi
Beyaz yanakli sebek gibi, siamanglar da tipik olarak yavrulari olan yetiskin bir ciftten olusan esnek sosyal gruplar halinde yasarlar. Erkek siamanglar, yavrulari icin diger gibbon turlerinden daha fazla bebek bakimi sergilerler ve bebegin ikinci yilinda bebek tasima sorumlulugunun cogunu devralirlar.

Siamanglar, gunluk aktiviteler sirasinda daha fazla koordinasyon ve temasa sahip olduklari icin dikkat cekicidir. Aile genellikle bir birim olarak yiyecek arar. Siamang’lar siddetle toprak sahibidir ve bolgelerini gunluk sarki soyleme rituelleriyle savunurlar. Cok nadir gorulen sinir anlasmazliklari, agaclarin arasinda yuksek hizli kovalamalari, ilerledikce tokatlamalari ve isirmalari icerir.

Siamang’lar gunluk bir duzeni veya rutini takip eder. Gun dogarken uyanirlar ve yiyecek aramaya cikmadan once sabah konserlerini gerceklestirirler. Bir siamang’in dolmasini yemesi genellikle yaklasIk bes saat surer. Sekiz ila on saatlik aktiviteden sonra dinlenecek veya uyuyacak bir yer belirlerler.

Cogu primat gibi, bir siamang’in en onemli sosyal aktivitelerinden biri de timar etmektir. Yetiskinler gunde ortalama 15 dakika damat olurlar. Timar, egemenligin bir gostergesidir. Daha baskin hayvanlar, verdiklerinden daha fazla timar alirlar. Yetiskin bir erkek, disileri ve alt yetiskin erkekleri timar eder. Ureme mevsiminde, yetiskin erkekler disilere daha fazla odaklanacaktir.

Ureme ve Gelistirme
Siamang gebelik suresi yaklasIk yedi bucuk aydir. Her iki veya uc yilda bir tek yavru dogar. Yavrular ilk uc-dort ay surekli olarak annelerinin karinlarina yapisirlar. Babalar, bebek iki yasina geldikten sonra sutten kesme aninda bebek tasimaya baslayabilir. Siamanglar alti ya da yedi yasinda olgunluga erisirler. Bir disi, yasami boyunca nadiren ondan fazla yavru dogurur.

Koruma
Siamanglarin nesli tehlikededir. Ozellikle yasadisi evcil hayvan ticareti ve habitat kaybi nedeniyle sayilari son 40 yilda yuzde 50 azalmis bulunmaktadir. Bu uygulama yasadisi olsa da, insanlarin evcil hayvan olarak bebek sahibi olabilmesi icin bircok yetiskin oldurulur.

Siamang’in hayatta kalmasina yonelik en ciddi tehditlerden biri, Endonezya ve Guneydogu Asya’daki surdurulemez kereste cikarma uygulamasidir. Habitat tahribi ve ardindan ticari kereste hasadi veya arazinin tarima (ozellikle hurma yagi) donusturulmesinden kaynaklanan bozulma, bu agacta yasayan maymunlar icin cok ciddi bir tehdit olusturuyor. Ayrica, Guneydogu Asya’da yasadisi evcil hayvan ticareti patlama yasiyor ve bebek maymunlar cok populer evcil hayvanlar kapsaminda tutuluyor.Siyamang Nasil Bir Canlidir?

Hayvanat Bahceleri ve Akvaryumlar Dernegi’nin Maymun Takson Danisma Grubu (AZA Ape TAG), kacak avlanmayla mucadele devriyeleri ve kanun yaptirimi, hayvanat bahcelerinden ek arastirma ve destek, korunan alanlarin daha iyi yonetimi ve kutsal alanlarin desteklenmesi ve artan topluluk gibi koruma girisimlerini destekledi. maymunlarin korunmasina yardimci olmak icin katilimin artmasini sagliyorlar.

Surdurulebilir olmayan bir sekilde yetistirilen palm yaginin artan tehdidini kabul eden Hayvanat Bahceleri ve Akvaryumlar Birligi (AZA), 2014 yilinin baslarinda palmiye yagi uretimiyle ilgili sorunlari incelemek ve bir AZA pozisyon bildirimi gelistirmek icin cok kurumlu bir gorev gucu olusturdu. Eylul 2014’te AZA yonetim kurulu palmiye yagi konusunda resmi bir pozisyon benimsedi. Bu pozisyonu benimsedikten sonra AZA, palmiye yagi endustrisindeki kilit paydaslarla uye kurumlarinin goruslerini temsil etmek ve cevresel acidan surdurulebilir uretimi savunmak icin Surdurulebilir Palm Yagi Yuvarlak Masasi’na (RSPO) katildi.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık