IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi

IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi (https://www.ircforumda.net/)
-   Sağlık Haberleri (https://www.ircforumda.net/saglik-haberleri/)
-   -   D vitamini eksikliğinin ortak nedenleri nelerdir? (https://www.ircforumda.net/saglik-haberleri/57364-d-vitamini-eksikliginin-ortak-nedenleri-nelerdir.html)

Eece 31.Ocak.2024 11:31

D vitamini eksikliğinin ortak nedenleri nelerdir?
 
D vitamini eksikliğinin ortak nedenleri nelerdir?

Eksikliğin nedenleri yaşam tarzı seçiminden diyet seçimine kadar çok çeşitli olabilir. Güneş ışığından başka, aynı zamanda D vitamini açısından zengin gıdaların tüketilmesine de bağlıdır. D vitamini açısından zengin gıdaların çoğu hayvansal olduğundan, hareketsiz bir yaşam tarzına sahip bir vejetaryen veya veganın diyetten yetersiz miktarda D vitamini alması oldukça muhtemeldir.



D vitamini kaynakları balık yağı, yumurta sarısı ve karaciğer gibi hayvansal bazlı kaynaklardır.

●Yaşanılan yer önemlidir. Çoğu Avrupa ülkesi coğrafi olarak Asya ülkelerine kıyasla daha az doğrudan güneş ışığı alır. Ayrıca kirlilik, ciltte D Vitamini sentezini de engelleyebilir ve bu yüzden D vitamini yararlarının tamamının elde edilmesini engelleyebilir.

●Ayrıca koyu tenli olmak ve aşırı güneş koruyucu kullanmak UVB ışın emilimini daha da kısıtlar.

●Tatlı patates, ıspanak, fasulye ve raventte bulunan fitik asit ve oksalik asit, D vitaminini bağlayabilir ve kalsiyum gereksinimini artırabilir.

● Anne sütündeki D vitamini içeriği annenin D vitamini durumuyla ilişkili olduğundan ve anne yeterli takviye almıyorsa veya güneş ışığına maruz kalmıyorsa, bu durum bebeği etkileyebileceğinden, yalnızca anne sütüyle beslenen bebeklerde D vitamini eksikliği olasılığı yüksektir.

●Cildin D vitamini sentezleme yeteneği yaşla birlikte azalır ve bu durum, genç yetişkinlere kıyasla iç mekanda geçirilen sürenin daha uzun olmasıyla birleştiğinde, D vitamini eksikliği olasılığını artırır.

● Çölyak hastalığı, kistik fibroz ve Crohn hastalığı gibi tıbbi sorunlar, bağırsaklarınızın yiyeceklerden D vitamini emme yeteneğini etkileyebilir.


Forum Saati: 16:54. Zaman dilimi GMT +4 olarak ayarlanmıştır.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.