IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 22.Ağustos.2022   #1
Çevrimiçi
~ Www.ircforumda.net ~
İnsomnia’nın Psikolojik ve Tıbbi Nedenleri Nelerdir?


İnsomnia’nın Psikolojik ve Tıbbi Nedenleri Nelerdir?

Kaygı, stres ve depresyon, kronik uykusuzluğun en yaygın nedenlerinden bazılarıdır. Uyumada zorluk çekmek de kaygı, stres ve depresyon semptomlarını daha da kötüleştirebilir. Diğer yaygın duygusal ve psikolojik nedenler ise; öfke, endişe, keder, bipolar bozukluk ve travmayı içerir. Bu temel sorunları tedavi etmek, uykusuzluğunuzu çözmek için gereklidir.

Tıbbi problemler veya hastalık: Birçok tıbbi durum ve hastalıklar; (astım, alerji, Parkinson hastalığı, hipertiroidizm, asit reflüsü, böbrek hastalığı ve kanser gibi) uykusuzluğa neden olabilir. Kronik ağrı da uykusuzluğun ortak bir nedenidir.
İlaçlar: Birçok reçeteli ilaç, antidepresanlar, ADHD uyarıcıları, kortikosteroidler, tiroid hormonu, yüksek tansiyon ilaçları ve bazı kontraseptifler dahil olmak üzere uykuyla etkileşime girebilir. Alkol içeren soğuk algınlığı ve grip ilaçları, kafein (Midol, Excedrin), diüretik ve zayıflama hapları içeren ağrı kesiciler de uyku sorununa neden olabilir.
Uyku düzensizlikleri: Uyku düzensizlikleri, uyku apnesi, huzursuz bacaklar sendromu ve jet lag veya gece vardiyasına bağlı sirkadiyen ritim bozuklukları gibi diğer uyku bozukluklarının bir belirtisi olabilir.
İnsomnia’ya neden olan gündüz alışkanlıkları
Düzensiz bir uyku programına sahip olmak, günün ilerleyen saatlerinde kafeinli içecekler içmek, yatmadan önce şekerli gıdalar ya da ağır yemekler yiyip yeterince egzersiz yapmamak, geceleri uyku kabiliyetinizi etkileyebilecek gündüz alışkanlıklarına örnektir.

Bu gündüz alışkanlıkları uykusuzluğa neden olmakla kalmaz, zayıf bir gece uykusu da bu alışkanlıkların düzeltilmesini zorlaştırarak, düzeltilemeyen bir uyku kısır döngüsü yaratabilir:

Uykusuzluk ile bağlantılı diğer bir alışkanlık da, gün boyunca beynin aşırı gerginleştirilmesidir, bu da gece başınızı zorlamaktadır. Çoğumuz, telefonu, e-postayı veya sosyal medyayı kontrol etmek için yaptığımız işi sürekli keserek beynimize aşırı yük bindiriyoruz. Beyin, gün boyunca bu tür bilişim işlerine odaklandığı için, dinlenme zamanı geldiğinde daha önceden şartlandırıldığı için, gece boyunca bir sonraki işlevi yerine getirmek için uyarılacaktır ve bu da uykunuzun yarıda kesilmesine neden olacaktır.

Yatmadan önce ekranlardan uzak durun, mesajlarınızı okumak ve sosyal medyayı kontrol etmek için belirli saatler ayarlayın. Beyninizin bir kerede bir göreve odaklanmasını sağlayın. Gün boyunca teknolojiden kısa süreli uzaklaşmak, uyarıcı olmayan faaliyetlerde bulunmak beyninizin sürekli yeni uyarıcı arama alışkanlığını azaltacağı için faydalı olacaktır.

İnsomnia’ya neden olan uyku ortamı ve yatmadan önceki durum
Gürültü, pencereden sızan ışık, çok sıcak veya soğuk bir yatak odası, rahatsız bir yatak veya yastık, hem uykuya dalmanızı zorlaştırır hem de insomnia’ya neden olur. Uyku ortamınızın sessiz, karanlık ve rahat olmasını sağlamak için göz maskesi kullanabilirsiniz.

Huzurlu bir yatma zamanı rutini oluşturmak beyninize güçlü bir sinyal gönderir ve günün stresini bırakmanızı sağlar. Elektronik ekranlar, vücudunuzun uyku-uyanıklık döngüsünü düzenlemeye yardımcı olan melatonin üretimini bozan bir mavi ışık yayar. Yatmadan önce iki saat içinde yatakta TV izlemek veya bir bilgisayar, tablet veya akıllı telefon kullanmak yerine, yumuşak müzik dinlemek yardımcı olabilir. Yine yatmadan önce sıcak bir banyo yapabilir veya derin nefes alma veya meditasyon gibi egzersizleri deneyebilir ve böylece rahatlayabilirsiniz.
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık