IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 21.Eylül.2022   #1
Çevrimdışı
~ Www.ircforumda.net ~
Patatesin Tarihi


Kızartmasından Haşlamasına, Püresinden Köftesine Her Haliyle Gönüllerimizin Sultanı Patatesin Lezzetli Tarihi

Patatesin bilinen en eski tarihi milattan önce 1800'lere dayanıyor. İlk olarak bir gıda maddesi olarak Amerika'nın güneyinde keşfedilen bu yiyecek, İnka'ların dünyaya bir armağanı.




Amerika kıtasının keşfiyle beraber 1536'da İspanyol fatihleri bu yeni dünya ürünü olan patatesi Avrupa kıtasına taşıdı.




Ardından Sir Walter Raleigh 1589'da İrlanda'ya patatesi tanıttı. Bu tanışmadan tam 40 yıl sonra Avrupa artık patatesle iyice haşır neşir olmaya başladı.




Patatesin doğduğu toprakların kardeşi olan Kuzey Amerika'da yayılması ise çok daha geç. Thomas Jefferson'ın başkanlık yılı olan 1801'den öncesinde patates Amerika'da hiç popüler bir ürün değil! Thomas Jefferson'la birlikte patates artık Beyaz Saray'da ikram edilen bir yiyecek haline dönüşüyor...




Tanıtılmasının ardından patates İrlanda topraklarında o kadar çok sevildi ki, 17. yüzyılda İrlanda'da patates altın çağlarını yaşadı. Hatta 19. yüzyıl İrlanda ekonomisi tamamen patatese bağımlı hale geldi!




Patatese bu kadar bağımlılık beraberinde ise felaketi getirdi.1845'ten 1852 yılına kadar süren İrlanda Patates Kıtlığı yüzünden yaklaşık 1.000.000 kişi öldü ve İrlanda halkı kitlesel olarak kendi vatanlarını terk etmek zorunda kaldı.




Yaşanan büyük kıtlığın sebebi, halkın temel gıda maddesi haline gelen patateslere bulaşan phytophthora infestans mantarı yüzünden patates tarlalarının neredeyse tamamının yok olmasıydı.




Milyonlarca İrlandalıyı etkileyen bu büyük kıtlıkta Sultan Abdülmecid, zor durumdaki İrlanda halkına 1.000 Sterlin ve yük gemileriyle erzak yardımlarında bulunmuştur.




İrlanda Asilzâdeleri'nin Osmanlı Padişahı'na gönderdikleri teşekkür mektubu ise hala Topkapı Sarayı'nın arşivlerinde bulunmakta.




Teşekkür mektubunda ise şunlar yazıyor: 'Aşağıda imzaları bulunan biz İrlanda Asilzâdeleri, Beyefendileri ve Sâkinleri, Majesteleri tarafından acı çeken kederli İrlanda Halkı'na gösterilen cömert hayırseverlik ve alâkaya en derin minnetlerimizi saygıyla takdim eder ve onlar adına Majesteleri tarafından İrlanda Halkı'nın ihtiyaçlarını karşılamak ve acısını dindirmek üzere cömertçe yapılan 1.000 Sterlinlik bağış için teşekkürlerimizi arz ederiz.'
Mutfaklarımızın vazgeçilmezi patatesin Osmanlı topraklarına girişi ise 19. yüzyıla dayanıyor. İlk patatesli tarif 1844 yılında basılan ve alafranga yemeklerin de içinde olduğu Mehmet Kâmil'in, Melceü't-Tabbâhîn adlı yemek kitabında bir sığır yahnisi tarifinde geçiyor.




1850'li yıllarla birlikte ise Osmanlı saray mutfağı kayıtlarında patates "patata" adıyla kayıtlara geçmeye başlıyor.




"Bunun filmi yapılmadı mı ya?" Bonusu: Ekim 1995'te patates uzayda yetiştirilen ilk sebze oldu!









Alıntı
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık