IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 23.Ağustos.2022   #1
Çevrimdışı
İlaç Alerjisi Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri


İlaçların her türlü kullanımı sırasında ortaya çıkan istenmeyen ve zararlı etkiler ilaç reaksiyonu, eğer bağışıklık sistemimiz bu ilaçları yabancı bir madde olarak algılayıp reaksiyon gösteriyorsa o zaman*ilaç alerjisi*olarak adlandırılır. İlaç reaksiyonlarının sadece bir kısmı alerjik reaksiyondur. İlaç alerjileri çok değişik bulgularla karşımıza çıkabilir. Tanı ve tedavisi deneyim gerektirmektedir. Bu yazımızda ilaç alerjileri konusunda merak edilen konuları açıklamak istedik.

İlaç Alerjisi Nedir?
İlaç alerjisi bağışıklık sisteminin bir ilacı yabancı madde olarak algılayıp reaksiyon göstermesi olarak tanımlanmaktadır. İlaçların değişik amaçlarla kullanımı sırasında çeşitli belirtiler ortaya çıkar. Bunların büyük kısmı bağışıklık sistemimizin reaksiyonu sonucunda oluşmaz ve alerjik reaksiyon değildir. Fakat bütün bu belirtiler yanlışlıkla*ilaç alerjisi*olarak adlandırılır. Ortaya çıkan belirtilerin alerjik olup olmadığının veya alerjikse ne tür bir alerjik reaksiyon olduğunun değerlendirilmesi için mutlaka bir çocuk*alerji*uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir. Çünkü bazı reaksiyonlar şiddetli olabilir ve hayatı tehdit edebilir.
İlaç Alerjisi Sıklığı Nedir?

Çocuklarda ilaçlara karşı oluşan istenmeyen reaksiyonlar için hastaneye başvurular tüm hastane başvurularının %0,4-10,3’ünü oluşturur. Hastanede yatan çocuklarda ise* %0,6-16,8 oranında ilaç reaksiyonları gelişir. Bunların %40-50 kadarı alerjik reaksiyondur. Ülkemizde yapılan bir çalışmada 6-9 yaş arası çocuklarda ilaç alerjisi* %2,8 oranında bildirilmiştir.


İlaç Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

İlaç alerjileri çok çeşitli bulgularla karşımıza çıkabilir. Bunların bir kısmi hayatı tehdit eden şiddetli reaksiyonlar olabilir.* Bulgular alerjik reaksiyonun tipine göre ilacı aldıktan 0,5-1 saat gibi kısa süre de çıkarken bir kısmı da günler sonra görülebilir.

En sık görülen bulgular, ciltte kızarıklık, kaşıntı,*kurdeşen*(ürtiker), cilt döküntüleri, nefes darlığı, burunda akıntı, hapşırma gibi bulgular olabilir. Daha nadir görülmekle birlikte ortaya çıkan en ciddi bulgu alerjik şok denilen anafilaksidir. Anafilakside ilaç alımından sonraki 0,5-1 saat içinde*kurdeşen, tansiyon düşmesi, ishal, kusma, nefes darlığı ve bayılma bulguları olur. Zamanında uygun müdahale edilmezse hayati risk ortaya çıkabilir (Daha ayrıntılı bilgi için anafilaksi makalesine bakınız)
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık