IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

2Beğeni(ler)
  • 1 gönderen Ayışığı
  • 1 gönderen Emre

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 21.Ağustos.2022   #1
Çevrimdışı
www.eylulsohbet.net
"NASIL YAZAR OLABİLİRİM" SORUSUNA CİHAN GÜLEL'İN ÖZEL AÇIKLAMASI


"NASIL YAZAR OLABİLİRİM" SORUSUNA CİHAN GÜLEL'İN ÖZEL AÇIKLAMASI

1- Yazar olmak istiyorsan, önce bir meselen olacak. Siyasi, varoluşsal, ailesel, toplumsal, bilimsel… Her neyse… Toplumun geneli tarafından yok sayılan, muhalefet edilen bir meselen.

2- Yazar olmak istiyorsan yapman gereken şey yazmak.

Çoğu kişi, yazma fikrinin büyüsünü seviyor. “Bir kitap yazıyorum” sözünü çok kişiden duymuşuzdur ama gerçekten yazmaya çalışan üç beş kişidir.
Yazı başına oturulduğunda çoğu zaman beşinci cümlede takılınır kalınır. Mario Levi diyor ki, bunun iki açıklaması vardır. Biri kötü, diğeri daha da kötü.

Kötü olan, bu konuda sandığınız kadar anlatabilecek hikayeniz, anekdotunuz olmaması. Daha kötü olanı ise malzemeniz olmasına rağmen anlatabilecek kabiliyetinizin olmaması…

3- Yazar olmak istiyorsan önce okumalısın. Okumayan kişiler tesadüfen bir iki satır güzel cümle çıkarabilir ama bunları destekleyecek hikayeleri, fikirleri bütün halinde ortaya dökmesi çok zordur. Bunların örnekleri bir şekilde ünlü olmuş, çok satmış yazarlar arasında da çok fazladır.

Yazarların en çok ithilafa düştüğü nokta “iyi okumanın ne olduğu” ya da “iyi okuma diye bir şeyin olup olmadığı” idi. Yani, her gün belli sayıda sayfa okumak iyi okuma mıdır, eline ne geçerse okumak, başladığın kitabı bitirmek iyi midir gibi sorulara cevaplar farklı farklıydı.

Benim cevabım şu: Ele geçen her metnin bir şeyler öğretmesi mümkündür ama bu tesadüfe güvenerek plansız programsız okumak, zamanı kötü kullanmak olacaktır. İşinize yaramayacağından emin olduğunuz bir kitabı bitirmeye çalışmak da sadece kişinin kendisine eziyet etmesidir. Üçüncüsü, nasıl ki, üniversitede her dersin bir amacı ve ulaştırmaya çalıştığı bir nokta varsa, okuma planındaki her kitabın da benzer bir amacı olmalıdır. Kitap okuma yöntemleri ile üniversitelerin öğretmeye çalıştığı beceri çok benzerdir.

Üniversitelerin en önemli işlevi bilgiye ulaşma yöntemlerini öğretmesidir. Tez ve antitezleri ayırma, benzerliklerini bulma, bunlar üzerinden fikirleri gruplayarak bir sonraki aşamaya geçme… Sentezleri nesnel yöntemlerle değerlendirme… Bunlar çok zor işlerdir ve işin profesyonelleri, deneyimlileri tarafından öğretilir.

Doğru okuma da bu yüzden öğretilebilir. Yazı kampı boyunca da her yazarın bambaşka okuma tarihçeleri ve planları olduğunu görmek bunu ispatlıyor. Her birinin okuma tarihçesi, edebiyata, tarihe ve siyasete bakış açılarınıyansıtıyor. Bunlardan detaylı olarak bahsedeceğim.

4- İyi bilmediğin şeyler hakkında yazma. Hatta en iyi neyi biliyorsan onu yaz. Bu, kendinle yüzleşmeni sağlayacak: Ben en iyi neyi biliyorum? Cevap veremiyorsan henüz hazır değilsin.
5- Herkesin “müthiş fikir”leri vardır. Yazmaya başladığı zaman çoğu sıradanlaşır. Eğer yeteri kadar okumuşsan, yazacağın fikre “müthiş” demekten o kadar çok imtina edersin. Cahil cesareti en çok yazarı komik duruma düşürür.
Haje bunu beğendi.
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Alt 21.Ağustos.2022   #2
Çevrimiçi
~ Www.ircforumda.net ~
Cevap: "NASIL YAZAR OLABİLİRİM" SORUSUNA CİHAN GÜLEL'İN ÖZEL AÇIKLAMASI


Ahh.
Yazar olmak içindekiler dökmen yeterli

Sıla bunu beğendi.
  Alıntı ile Cevapla

Alt 21.Ağustos.2022   #3
Çevrimdışı
www.eylulsohbet.net
Cevap: "NASIL YAZAR OLABİLİRİM" SORUSUNA CİHAN GÜLEL'İN ÖZEL AÇIKLAMASI


Haje Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Ahh.
Yazar olmak içindekiler dökmen yeterli

Bende yazıyorum biseyler

  Alıntı ile Cevapla

Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık