IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 21.Eylül.2023   #1
Çevrimiçi
~ Www.ircforumda.net ~
Begonvil Bakımı ve Yetiştirilmesi




Begonvil özellikle güneşin bol olduğu yerlerde coşan, bulunduğu yeri sarıp sarmalayan beyaz, turuncu, kırmızı, pembe ve mor tonları ile ortama renk katan enfes bir bitkidir.

Begonvil bitkisi ülkemizde özellikle Ege ve Akdeniz kıyılarının yaz simgesidir. Bu güzel sarmaşığın tarihçesi ise 1700’lü yılların ortalarına kadar uzanır. 1766-1769 yılları arasında Fransa’dan dünyayı dolaşmak için gemilerle yola çıkan kaptan Louis-Antın Bougainville, bitkinin isim babasıdır. Gemilerden birinde görevli olan botanikçi Phillibert Commerson ise bitkiyi anavatanı Brezilya’da keşfeden kişidir. Bu ekip sadece begonvili değil, ortanca bitkisini de keşfeden ve Avrupa’ya getiren ekiptir.

Aslen üç ana türü olan begonvil, gün geçtikçe sayıca artan melezlerinin üretilmesi ile çok zengin bir çeşitliliğe kavuşmuştur. En temel türleri; Bougainville glabra, Bougainville spektabilis ve Bougainville peruviana’dır. Begonvilin klasik türü mor çiçek açan Bougainville glabra olmakla birlikte, günümüzde beyaz, sarı, turuncu, fuşya, bordo, pembe gibi renkleri de bulunmaktadır. Begonvil çok dayanıklı bir bitkidir.

Begonvil Bakımı
Begonvil güneşli ortamları sever. Bahçenin kuytu bir noktasına dikerek, güçlü rüzgar ve donlardan korumalısınız.
Begonvil geçirgen toprak sever. Arada bir gübre vermek gerekir.
Begonvilin bakımında türüne göre, sık budama yapılması gerekir. Eğer saksıda ise 2 senede bir saksıdan çıkartılarak, kök budama yapılması gerekir.
Begonvili sularken, ilk sene bol su ve az çiçeği göze alabilirseniz, bitki güçlenir. Daha sonraki yıllarda sık olmayan, yoğun sulama yapabilirsiniz.

Begonvil Üretimi
Begonvili çelik alma yöntemi ile üretebilirsiniz. Mart ayında yeşil dallardan 15 cm kadar budanır. Yaz sonunda da odunsu dallardan yine 15 cm kadar budanır. Dalların uç kısımlarını çelik yapma hormonuna daldırıp, fazla yaprakların yarıdan fazlasını kesebilirsiniz. Çelikleme yaparken, toprak kurudukça su vermeli ancak suyu aşırı vermemeye özen göstermelisiniz.

Begonvil bulunduğu yeri sevdiği takdirde sarıp, sarmalayan ve belirgin renkleri ile canlılık katan mükemmel bir bitkidir.
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık