IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 20.Eylül.2022   #1
Çevrimdışı
~ Www.ircforumda.net ~
15 Fotoğrafla 90'ların Çocuk Oyunları


1. Mahalle Maçı


Bildiğiniz futbol! Genelde, kutu kola ve kekine yapılırdı. Her zaman topla oynanmayabilirdi. Kendine özel kuralları vardır. Kocaman caddelerde, sokaklarda oynandığından, altın kural, topu kaçıranın almasıdır.

2. Saklambaç: Önüm, arkam, sağım, solum, ebe sobe!




Oyunculardan biri ebe olur, yüzü koyun bir yere yaslanarak saymaya başlar. O sırada diğer oyuncular saklanırlar ve ebe kaleden ayrılınca ondan önce gidip kaleye sobe yapmaya çalışırlar. Ebe onlardan önce varırsa, kişinin ismini söylerek o kişiyi sobelemiş olur. Oyunun en eğlenceli yeri, ebenin bir kişiyi diğer kişi ile karıştırıp sobelemesidir. Bu durumda tüm oyuncular "Çanak Çömlek Patladı!" diye bağırarak yerlerinden çıkar. Ebe yine aynı kişi olur.

3. Körebe




oyuncular arasından bir ebe seçilir. Gözleri bağlanan ebe, gelen seslere ve hislerine göre diğer arkadaşlarını ebelemeye çalışır.

4. İstop




Top oyunculardan birinin ismi söylenerek havaya atılır, ismi söylenen oyuncu eğer topu yere düşmeden yakalarsa o da başkasının adını söyleyerek topu hava atar. Top yere düşene kadar bu şekilde devam eder. Topu yere düşüren oyuncu topu yakalayana kadar herkes uzaklaşır ve istop diye bağırdığında herkes olduğu yerde durur. Ardından bir renk söyler ve o rengi bulup dokunamayan oyunculardan birini topla vurur.

5. Yerden Yüksek ve Park Ebesi




Yine oyuncuların arasından bir ebe seçilir. Kalan oyuncular etrafta yerden yüksek yerlere çıkarlar. Sürekli aynı yerde kalamaz, yer değiştirmek durumundadırlar ve yere indiğinde ebelenen yeni ebe olur. Park Ebesi'nde ise Parkın dışına kaçan kişi ebe olur.

6. Eski (Gönüllü) Minder




Gönüllü ortada çömelir, çocuklar etrafında el çırpıp tekerleme söyleyerek dönmeye başlarlar. Ortadaki gönüllü bir konu seçer ve çocuklar o konu ile ilgili taklit duruşları yaparlar.Aynı konu iki kere seçilemez.

7. Kukalı Saklambaç




Topla oynanan bir saklambaç oyunu. Oyundakilerden biri topa vurur, ebe olan kişi topu alıp geri aynı yere gelir ve sonrası normal saklambaç ile devam eder.

8. Dokuz Aylık




Erkekler arasında en popüler oyunlardandı. Futbol ve basketbol versiyonları vardı. Futbol versiyonunda topu dışarı atan adam kaleye geçer, 9 gol yediği takdirde bir çocuğu olur. Oyuncuların hepsinin topa bir kere değmesi gerekir. Bir kişinin topa iki kez arka arkaya değmesi yasaktır.

9. Beş Taş




5 adet yuvarlak taşla oynanır. Öncelikle ilk oyuncu seçimi yapılır. Bir tekerleme söylenir ya da taşların tamamı havaya hafifce atılıp elinin tersiyle üstünde çok taş tutabilen oyuna ilk başlar. Birler, İkiler, Üçler, Dörtler ve Beşler vardır. Hepsinin kuralları farklıdır.

10. Simit ya da kimileri için Zıldır Zumba




Yine bir ebe seçilir. Yere bir dair çizilir ve ebe o dairenin içine yerleşir. "Simiiiiit" ya da "Zıldır Zumba 1-2-3" diyerek tek ayak üstüne dairenin dışına çıkar. Kaçışan oyuncuları tek ayakla ebelemeye çalışır. Herhangi bir oyuncu ebelenirse, dairenin içine girinceye kadar tekmelenir.

11. Çelik Çomak




En az 2'şer kişilik 2 grupla oynanır. Biri kalın biri ince iki sopaya ihtiyaç vardır. Düz bir yere çizgi biçiminde küçük bir çukur açılır. Çukurdan 20 adım geride bir çizgi çizilir. Gruplardan biri ilk başlar. Karşı gruptan bir kişi elindeki uzun sopayı önceden açılan çukurun üzerine yatay olarak koyar. Oyuna ilk başlayan kişi önceden çizilen çizgiden elindeki küçük sopayı çukur üzerindeki sopaya atar. Vurur ise oyuna başlar. Elindeki büyük sopa ile küçük sopayı havaya kaldırır ve vurur. Küçük sopanın düştüğü yere kadar oyunu kaybeden gurubun oyuncuları sekerek gider. Oyun bu şekilde devam eder.

12. Misket




Farklı misket oyunları vardır. Şap, Çukur, Tumba, Üçgen (Mors), Karış ve Cımbız.

13. Anneleri yıllarca pantolon dikmeye mahkum eden, oyun: Uzun Eşek!




Çocuklar arasında en popüler oyunlardandı. Oyuncular iki gruba ayrıldıktan sonra hangi grubun yatacağına, hangi grubun atlayacağına karar verilir. Yatacak takım yastığın önüne dizilir. İlk baştaki oyuncu eğilerek kafasını yastığa dayar ve arkasındakiler de bir öncekinin bacaklarından tutarak eğilir. Karşı takım bir bir atlamaya başlar. Atladıktan sonra bacaklarını dolaması ve sürtünmesi yasaktır. Eğer alttakiler çökerse, aynı takım tekrar atlar. Eğer çökmezse, yukarıdaki takım yastığa tek ya da çift sayı gösterir, aşağıdaki takım tahmin etmeye çalışır.

14. Birdir bir




En az 3 kişi oynanır. Oyundan önce seçilen ebe belirlenen yerde eğilir. Diğer kişiler tekerlemeler söyleyerek sırtından atlar.

15. Dalya (Kimileri Dokuz Taş ya da Yedi Kiremit de diyor)




Yere tebeşirle çok büyük olmamak kaidesiyle bir halka çizilir. 9 tane yassı taş üst üste konulur. Takımdan bir atıcı seçilir ve topu belli bir mesafeden taşlara doğru yuvarlar. Taşların hepsini dağıtabilirse, kendi takımı kaçmaya başlar. Diğer takım ise elinde topla kaçan takımın elemanlarını kovalar. Kaçan takım, dağıttığı 9 taşı tekrar üst üste dizebilirse, oyunu kazanmış olur.



alıntı
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık