Akdeniz Bölgesi’nde Hangi Sebze Meyve, Nerede Yetişir?
Akdeniz Bölgesi’nde bazı ürünler belli bölgelerde çok daha fazla yetiştiriliyor. Akdeniz Bölgesi’nde hangi sebze meyve, nerede yetişir, sizler için listeliyoruz:
Buğday: Akdeniz Bölgesi’nin hemen hemen tüm kısımlarında yetiştirilebiliyor. Ancak karlılık nedeniyle diğer tarım ürünleri tercih edilebiliyor. Buğday tarımı bölgede özellikle Çukurova’da, pamuk ekilmeyen alanlarda yapılıyor.
Pirinç: Hatay ilimizin Amik ovası, Kahramanmaraş ili çevresi ve Mersin’in Silifke ilçesi civarlarında pirinç üretimi yapılıyor.
Pamuk: Çukurova’da ve kıyı ovalarında yetiştiriliyor.
Tütün: Göller Yöresi’nde ve Hatay ilimiz çevresinde tütün tarımı yapılıyor.
Gül: Özellikle Isparta ve burdur illerimiz gül tarımıyla tanınıyor.
Turunçgil: Akdeniz kıyıları boyunca, Finike, Antalya, Anamur, Alanya, Silifke, Mersin ve Dörtyol alanlarında turunçgil üretimi yaygın durumda.
Muz: Alanya ve Anamur’da yetişen muzlar ülkemizin tüm muz ihtiyaçlarını karşılıyor.
Haşhaş ve şeker pancarı: Karasal iklim özelliği gösteren Göller Yöresi’nde yetiştiriliyor.
Zeytin ve üzüm: Akdeniz Bölgesi’nin tüm kıyı şeridinde zeytin ve üzüm yetiştiriciliği yapılabiliyor.
Anason: Ülkemizin anason üretiminin yarıdan fazlası Antalya’da gerçekleşiyor.
Susam: Antalya ve Adana illerimiz susam üretiminde ön plana çıkıyor.
|