IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi

IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi (https://www.ircforumda.net/)
-   TurkiyeFm Paylasimlari (https://www.ircforumda.net/turkiyefm-paylasimlari/)
-   -   Uzun Yasamin Sirri Burada (https://www.ircforumda.net/turkiyefm-paylasimlari/39821-uzun-yasamin-sirri-burada.html)

CeReN 08.Kasım.2022 11:50

Uzun Yasamin Sirri Burada
 
Baharatlar yemeklerin icerisine katilan olmazsa olmaz malzemeler arasinda bulunuyor. Turk mutfaginda sIklikla kullanilan baharatlar saglik icin oldukca etkili sonuclar saglayabiliyor. Cin’ de yapilan genis kapsamli ve ileriye donuk arastirmada baharatli gidalari sIk tuketmenin olum riskini yuzde 14 azalttigi ortaya cikti. Arastirma, 2004-2008 tarihleri arasinda Cin’ in 10 farkli cografi bolgesinden katilimcilarin bulundugu China Kadoorie Biobank (CKB) verileriyle gerceklestirildi.

ARASTIRMA 7 SENE SURDU


Baslangicta kanser, kalp hastaliklari ve felc gibi hastaliklari bulunmayan 30-79 yaslar arasindaki 199.293 erkek ve 288.082 kadin ortalama 7.2 sene takip edildi. Bu surede 11.820 erkegin ve 8.404 kadinin oldugu belirlendi.

HER GUN ACI YIYENLERIN OLUM ORANI DAHA DUSUK


Bunlar baharat tuketimlerine gore degerlendirildiklerinde olum oranlarinin haftada 1 kereden az baharat yiyenlerde binde 6.1; haftada 1-2 kere yiyenlerde binde 4.4; haftada 3-5 kere yiyenlerde 4.3 ve haftada 6-7 gun yiyenlerde ise binde 5.8 oldugu ortaya cikti. Olum orani baska bir ifade ile her gun aci yiyenlerde haftada bir yiyenlere gore yuzde 14 daha dusuktu.

KANSER VE CESITLI HASTALIKLARA BAGLI OLUMLERI AZALTIYOR
Bilinen risk faktorleri hesaba katildiktan sonra baharatli gidalarin yenmesinin hem erkeklerde hem kadinlarda genel mortalite ile kanser, iskemik kalp ve solunum hastaliklarina bagli olumleri azalttigi tespit edildi.

BIRCOK HASTALIK UZERINDE FAYDALI ETKILERI VAR


Bir ekolojik calismada baharattan zengin besinleri tuketenlerde kanser riskinin dusuk oldugu gosterilmistir. Baharatlardaki biyo-aktif maddelerin obezite, kalp-damar ve gastro-intestinal hastaliklar, cesitli kanserler, norojen mesane ve deri rahatsizliklarinda faydali etkileri vardir.

DIGER BESLENME ALISKANLIKLARI VE HAYAT TARZI DA ONEMLI

500 bine yakin insan uzerinde ve ileriye donuk olarak yapilmis; olum icin belirlenmis ve muhtemel risk faktorlerinin dikkatle kontrol edilmis olmasi arastirmanin degerini artiriyor. Bununla beraber arastirmanin baharatli yiyecekleri tercih edenlerin diger beslenme aliskanliklari ve hayat tarzi ozelliklerinin sonuclar uzerinde etkisi olabilmesi, baharat tercihinde sosyo-ekonomik durumu da onemli.

KAPSAISIN SAGLIK ICIN COK ONEMLI


Aci biberdeki en aktif bilesIk anti-enflamatuar, antikanserojen, anti-hipertansif, anti-mikrobiyal ve anti-obez ozellikleri bilinen “kapsaisin” dir. Bilhassa anti-mikrobiyal etkisinin bagirsak bakterileri (mikrobiyota) uzerine olan etkileri cok onemli olabilir.

KANSER RISKINI AZALTIYOR
Mikrobiyatanin obeziteden diyabete, sirozdan kalp-damar hastaliklari ve kanserlere, bircok hastaligin olusumda oynadigi rol cok iyi biliniyor. Daha once bircok epidemiyolojik calismada kapsaisinin mide ve safra kesesi kanseri riskini azalttigi gosterilmisti.

DIYABET RISKINI DE DUSURUYOR


Taze aci biber, kapsaisin, vitamin C, A, K, B6 ve potasyum gibi maddelerden daha da zengindir ve arastirmaya gore diyabet riski, aci biberi taze tuketenlerde daha dusuktur.


ALİNTİ ~


Forum Saati: 20:11. Zaman dilimi GMT +4 olarak ayarlanmıştır.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.