IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi

IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi (https://www.ircforumda.net/)
-   Mitoloji (https://www.ircforumda.net/mitoloji/)
-   -   Türk mitolojisi ve Asena (https://www.ircforumda.net/mitoloji/11171-turk-mitolojisi-ve-asena.html)

Bozkurt 29.Ocak.2021 00:40

Türk mitolojisi ve Asena
 
https://i.imgyukle.com/2021/01/28/HvAqic.jpg

En tanınmış TÜRK mitolojik karakterdir. Türkiyede dişi kurda verilen isimdir. Buna karşın Türk mitolojisi ile ilgili kaynaklarda çoğunlukla, dişi kurdun doğurduğu erkek çocuklardan birisidir. Asena efsanesinin birçok farklı şekli bulunur. Aşina, Zena, Asen, Şunnu gibi isimlerle anılan sülalenin, bu dişi kurttan türediğine inanılır. Ayrıca aslının Açina kelimesinden geldiği de bilinir.

Tarih kitapları da bu konuyu farklı şekillerde aktarmaktadır. Bu efsanenin en eski haline ise Antik Çin kaynaklarında Türk halkının türeyişini anlatan efsanede rastlanır.

Bu efsaneye göre;

Hiung-nuların bir uzantısı olan Türk kavmi, hükümdar soyundandır ve ismi A-Se-Nadır. Bu soy, kendine ayrı bir ordu kurar ve daha sonra komşu bir kavmin yenilgisine uğrar. Bu yenilgi sonucunda tüm kavim katledilir. Ama 10 yaşında bir çocuk, hayatta kalır. Kimse bu çocuğu öldürmeye cesaret edemez ve ayaklarını keserek bir bataklığa atarlar. Bu bataklığa ise bir dişi kurt gelir ve çocuğu etle beslemeye başlar.

Çocuk büyüdüğünde ise dişi kurtla çiftleşir ve kurt gebe kalır. Bu sırada düşmanların kralı, çocuğun yaşadığını öğrenir ve öldürmeleri için adamlarını gönderir. Çocuğu öldürmeye gelen adamlar, dişi kurdu görünce öldürmek istemezler. Dişi kurt, Turfanın kuzeybatısında bulunan bir dağın zirvesindeki mağaraya kaçar. Mağaranın içinde ise uzun otlarla kaplı, etrafı dağlarla çevrili bir ova vardır. Dişi kurt burada 10 oğlan çocuk doğurur. Bu çocuklar büyüyünce dışarıdan kadınlar alırlar ve soylarını kurarlar. Çocukların her biri ayrı bir soy adı alır ve birisi de A-Se-Na olur.

Tabii bu efsane TÜRK'lerin hayvanlarla ilişkiye girdiğine insanları ikna etmek için uydurulmuş hikayedir.

Olayın gerçeği dişi kurt'un küçük bir erkek çocuğunu büyütmesinden o çocuğa analık yapmasından ibarettir.


Forum Saati: 17:22. Zaman dilimi GMT +4 olarak ayarlanmıştır.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.