IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi

IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi (https://www.ircforumda.net/)
-   mIRC Scripting Dersleri (https://www.ircforumda.net/mirc-scripting-dersleri/)
-   -   Script Nedir? Script Türleri Nelerdir? (https://www.ircforumda.net/mirc-scripting-dersleri/45550-script-nedir-script-turleri-nelerdir.html)

Overdose 24.Mayıs.2023 02:20

Script Nedir? Script Türleri Nelerdir?
 
https://i.hizliresim.com/dvrmfqz.png

Herhangi bir programlama dilinde yazılmış, uygulama bölümlerinin tüm kodlarını içinde bulunduran hazır kod bloglarına script adı verilir. Farklı program dillerinde hazırlanan scriptler bu dil ile bağlantılı olarak farklı özellikler taşırlar ve bu dilin özellikliklerine göre kullanılırlar. Bu nedenle scriptler isimlendirilirken, kullanılan programlama dili de belirtilir.

Scriptler genellikle web tabanlı kullanılsalar da yer yer çevrimdışı çözümler için de kullanılabilmektedir. Pek çok kullanım alanı olmasına karşın, harici kullanım avantajı sayesinde yoğun olarak bilgisayarlarda çeşitli nesnelerin oluşturması amacıyla kullanılır. HTML kodların arasına yerleştirilen scriptler günümüz trendleri doğrultusunda, web sitelerinde etkileşimli ortamların oluşturulmasında etkin şekilde kullanılırlar. Daha açıklayıcı olmak gerekirse, harici scriptler kullanılarak web sitelerine çeşitli fonksiyonlar kazandırmak mümkündür. Bunu yapmak için web sitesinin koduna, uygun scripti uygun şekilde (kullanılan programlama dilinin özelliklerini ve gerekliliklerini de göz önünde bulundurarak) yerleştirmek yeterlidir. Bu işlem kodlama bilmeyen bir kişi tarafından bile yapılabilir.

Script Türleri Nelerdir?

Visual Basic Script: Microsoft VBScript programlama dili kullanılarak hazırlanan script türüdür.

Php Script: En geniş kullanımlı programlama dillerinden biri olan Php (Hypertext Preprocessor) programlama dili ile yazılan scriptlerdir.

Java Script: Netscape firması tarafından geliştirilen, dinamik ve etkileşimli sayfa oluşturma imkanı veren script türüdür.

Apple Script: Mac OS X betik özelliklerini kullanılan Apple Script, dosya dönüştürme, değiştirme, belirlenen zamanda işlem yapma, yığın işleme, uygulama bağlantılarına veri akışı ve çoklu işlemleri birleştirme gibi çeşitli işlemlerde kullanılır.

Shell Script: Shell işletim sistemi ile bağlantı kurmak amacıyla yazılan script türüdür.

Cgi Script: CGI (Common Gateway Interface), web servisleriyle harici uygulamalar arasında bağlantı sağlayan platformlar oluşturmak için kullanılır.

Mirc Script: Yalnızca Mirc uygulamasında çalıştırma üzere hazırlanmıştır.

Nulled Script: Bir script türü olmamakla birlikte, lisanssız şekilde kullanılan ve illegal olan scriptlere genel olarak Nulled Script adı verilir.


Forum Saati: 06:07. Zaman dilimi GMT +4 olarak ayarlanmıştır.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.