IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi

IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi (https://www.ircforumda.net/)
-   Kişisel Gelişim (https://www.ircforumda.net/kisisel-gelisim/)
-   -   Gerçeği görün ve onunla başa çıkmak için strateji geliştirin (https://www.ircforumda.net/kisisel-gelisim/35989-gercegi-gorun-ve-onunla-basa-cikmak-icin-strateji-gelistirin.html)

BBQ SAUCE 19.Eylül.2022 02:16

Gerçeği görün ve onunla başa çıkmak için strateji geliştirin
 
Şu sıralar sık sık kendinizi gündüz düşleri görerek, geleceğe yönelik hayaller kurarak mı buluyorsunuz? İçinden geçtiğimiz sürecin zorluğunu hissetmemek için zihniniz ya geçmişte ya da gelecekte mi? Geleceğe dair güzel düşler kurmak ya da geçmişteki güzel anılarımızı hatırlamak umut seviyemizi artırabileceği için bu dönemde işimize yarayabilir. Ama Corona günlerinin içimizde uyandırdıklarını hissetmemek için geçmiş ve gelecek odaklı yaşayarak çok değerli bir şeyi ıskalıyoruz;

bugünü. Elbette ki hepimiz bugünlerin bir an önce bitmesini ve her şeyin normale dönmesini istiyoruz. Ama olan biteni hissetmemek için bugünümüzü feda etmemize gerek yok. Burada yardımımıza radikal kabullenme konsepti koşuyor.

Nasıl ki elimizi sıcak bir tavadan otomatik olarak çekiyoruz, bizi rahatsız eden düşünceleri de zihnimizden hızla uzaklaştırmak isteriz. Hayes, Levin, Plumb, Boulanger, ve Pistorello (2013) bu süreci “deneyimsel kaçınma” olarak adlandırmaktalar. Deneyimsel kaçınma düşüncelerimizin, bedensel olarak hissettiklerimizin, şeklini ve yoğunluğunu değiştirmeye çalışmaktır (Hayes ve ark.2013). Deneyimsel kaçınmanın aksine radikal kabullenme, kişinin negatif ya da hoşa gitmeyen düşüncelerini, hislerini ya da anılarını fark etmesi ve kabul etmesidir (Herbert ve Brandsma, 2014).

Radikal kabullenme bir durumu yargılamadan olduğu gibi kabul etmektir. Burada “başa gelen çekilir” gibi pasif bir kabullenme durumundan bahsedilmediğinin altını çizmek gerekiyor. İçinden geçtiğimiz Corona günlerinden örnek verecek olursak radikal kabullenme, gerçeği olduğu gibi görmemiz ve onunla rasyonel bir şekilde başa çıkmak için akılcı stratejiler geliştirmemiz konusunda bize yardımcı olur.

https://www.uplifers.com/app/uploads...ullenmek-9.jpg

Evet, şu an bütün dünyada Coronavirüs diye bir gerçek var. Bu gerçeğin zihnimizde uyardığı korkulardan, endişelerden kaçmak ve onları bastırmak için zihnimizi çeşitli aktivitelerle uyuşturma yoluna gidebiliriz. Örneğin sosyal medyayı çok kullanabilir ya da kendimizi ve korkularımızı gün içinde aldığımız online derslerle avutmaya çalışabiliriz. Ya da Coronavirüs gerçeğini radikal bir şekilde kabul ederek, bu virüsün varlığının içimizde yarattığı hislerin farkına vararak, virüse karşı bilimsel önlemlerimizi alıp, günlük aktivitelerimize dengeli bir şekilde devam edebiliriz.

Bir durumu kabullenmemek o durumu yadsımak değil midir? Yine bir durumu kabullenmemek gerçeği kendi isteklerimize göre sahte bir şekilde şekillendirmeye çalışmak değil midir? Coronavirüs’ü ve onun bizde yarattığı duyguları yadsıyarak onunla nasıl başa çıkabiliriz? Korkularımızı, endişelerimizi ve diğer hoşumuza gitmeyen duygularımızı hissetmemize izin vermeyerek nasıl içsel bütünlüğe ulaşabiliriz?

Coronavirüs’ün içinizde uyandırdığı duygulardan kaçmak yerine onları kabullenin. Bana inanın tüm duygularımız bize bir şey anlatmak için varlar. Örneğin kendinizi virüs yüzünden endişeli mi hissediyorsunuz. Endişenizi selamlayın ve onun size vermek istediği mesaja kulak verin. Eğer onu iyi dinlerseniz endişe duygusunun aslında sizi virüsten korumak için var olduğunu göreceksiniz. Duygularımızdan kaçmak için harcadığımız enerjiyi duygularımızı ve gerçekleri oldukları gibi kabul etmeye, ve günlerimizi bu kabullenmeden aldığımız güçle inşa etmeye harcayalım. Hepimize sağlıklı günler diliyorum.

Kaynaklar:
Hayes, S. C., Levin, M., Plumb, J., Boulanger, J., & Pistorello, J. (2013). Acceptance and Commitment Therapy and Contextual Behavioral Science: Examining the progress of a distinctive model of behavioral and cognitive therapy. Behavior Therapy, 44(2), 180–198.
Herbert, J. D, Brandsma, L. (2014). Understanding and Enhancing Psychological Acceptance. Health, Happiness, and Well-Being: Better Living Through Psychological Science. DOI: http://dx.doi.org/10.4135/9781483385822


Forum Saati: 07:25. Zaman dilimi GMT +4 olarak ayarlanmıştır.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.