IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 15.Mayıs.2020   #1
Çevrimdışı
Tutmaç Çorbası





Ana malzemeleri nohut, erişte ve yoğurt olan tutmaç çorbasının, Selçuklulardan miras kaldığı söylenmektedir. Besin değeri yüksek olan ve uzun süre tok tutmasıyla bilinen tutmaç çorbası; hem Kütahya, hem de Bingöl yöresi ile özdeşleşmiştir. Türkiye Kültür Portalı tarafından sunulan Bingöl ve Kütahya usülü 2 ayrı Tutmaç Çorbası ile karşınızdayız… Peki, lezzetine doyum olmayan tutmaç çorbası nasıl yapılır? Malzemeleri hazırladıysanız, iki farklı tarifle tutmaç çorbası yapımına başlayabiliriz.

Başlangıç menülerinde sunulan pratik çorba tarifleri sayfamıza göz atmayı unutmayın. Alternatif olarak cennet çorbası ve yoğurtlu dövme çorbası tarifini de deneyebilirsiniz.


Tutmaç Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

Bingöl Usulü:

1 kg yoğurt
500 gr un
1 çay bardağı haşlanmış nohut
1 çay bardağı erişte
200 gr kavurma
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı tereyağı
Nane
Tuz
Toz biber
Kütahya Usulü:

300 gr un
100 gr kıyma
1 domates
1 çay bardağı sıvıyağ
6çorba kasesi su
1 tatlı kaşığı salça
2 yemek kaşığı süzme yoğurt
1 adet yeşil biber
Tuz
Nane


Tutmaç Çorbası Nasıl Yapılır

Bingöl Usulü Tutmaç Çorbası Nasıl Yapılır?

Bingöl usulü tutmaç çorbasında, un ve tuz yoğrularak hamur haline getirin. Ardından hamuru kağıt inceliğinde açın ve küçük parçalar halinde kesin.
Önceden hazırlanan yoğurdun içerisine bir miktar su katılarak kaynatın.
Yoğurt 5 dakika kaynadıktan sonra kesilen erişteler yoğurdun içerisine atın..
Ardından haşlanmış nohut ve küçük küçük doğranmış kavurma da çorbanın içerisine ilave edin.
Çorba kaynayana kadar orta ateşte pişirilir. Bu esnada sosu için küçük bir tavaya sıvıyağı dökün.
Yağ kızmaya başladığında içerisine toz biber ve nane ekleyerek karıştırın.
Kaynayan çorbaları kaselere paylaştırın ve sosu üzerinde gezdirin.
Kütahya Usulü Tutmaç Çorbası Nasıl Yapılır?

Bir kap içerisine un, su ve tuzu ekleyin. Ardından bu karışımı hamur haline gelinceye kadar yoğurun.
Hazırladığınız hamuru ince bir şekilde açın ve kurumaya bırakın. Hamurlar kurumaya başladığında erişte yapmak için, küçük parçalar halinde kesin.
Kestiğiniz parçaların üzerine un serpiştirin ve kuruması için tepside bekletin.
Bu esnada çorba yapımı için, tencereye bir çay bardağı sıvıyağ koyun.
Yağın içerisine çiğ kıymayı alın ve kavurun. Kıyma kavrulmaya başladığında, önceden doğranmış biberi de ilave ederek karıştırmaya devam edin.
Son olarak rendelenmiş domates ve tuzu da ekleyin ve karıştırın.
Bir kase içerisine iki yemek kaşığı yoğurdu alın ve üzerine çorba suyundan ekleyerek karıştırın.
Yoğurdu yavaş yavaş çorbaya ilave edin ve kaynayana kadar pişirin.
Çorbalar piştikten sonra üzerine nane ve toz biber serpiştirin. Afiyet olsun.
Tutmaç Çorbası Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

Yörelere göre değişiklik gösteren bu çorbaya; nohut, yeşil mercimek ve erişte ilave edebilirsiniz.
Bingöl'de kavurma, Kütahya'da kıyma ile hazırlanan tutmaç çorbasını, et kullanmadan da hazırlayabilirsiniz.
Yoğurdu çorbanın içerisine direkt eklerseniz, yoğurt kesilmeye başlayacaktır. Bu nedenle yoğurdu çorbaya ılık su ile karıştırdıktan sonra ilave edin.
Çorba yapımında yer verilen erişteleri, cam kavanozlarda muhafaza edebilirsiniz.
Erişte yapımının detaylı anlatımı için, ev yapımı erişte tarifimizi de notlarınız arasına ekleyin.
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık