Tekil Mesaj gösterimi
Alt 04.Mayıs.2023   #1
Çevrimiçi
DamLa Konuyu Baslatan
~ Www.ircforumda.net ~
En Parlak Yıldızlar Listesi


Yıldızların parlaklıklarının ölçülüp, bir listenin oluşturulması tarihte ilk olarak M.Ö. ikinci yüzyılda Yunan matematikçi ve gökbilimci Hipparchus tarafından yapılmıştır. Hipparchus, gözlemleri sonucunda yıldızlara en parlakları 1 olmak üzere 6’ya kadar değerler vererek bir yıldız kataloğu oluşturmuştur. Fakat, çıplak gözle yapılan bu gözlemler sonucundaki sınıflandırma, belli bir yere kadar doğru olsa da, yıldızlar arasında kesin bir sıralama yapılması imkansızdı.
Günümüzde yıldızları parlaklıkları şu iki kritere göre belirlenir: Görünür büyüklük ve mutlak büyüklük.


Görünür Büyüklük Nedir

Görünür büyüklük, uzaydaki bir cismin dünyadan ne kadar parlak göründüğünü tanımlamak için kullanılan bir değerdir.
Günümüzde kullanılan görünür büyüklük ölçeği Hipparchus’un yıldız kataloğunu oluştururken kullandığı sistemin bir benzeridir. Fakat, üzerinden yaklaşık 2200 sene geçen bu sistem biraz geliştirildi. Bu sistemde, bir cisim ne kadar parlak görünürse, büyüklük değeri o kadar küçük olur. Hatta cisim eğer çok parlak ise, görünür büyüklük değeri negatif olabilir. Güneş Sisteminin merkezindeki yıldız olan Güneş başta olmak üzere Ay, Venüs ve Mars negatif görünür büyüklük değerlerine sahiptirler. Bu ölçeklendirme sisteminde en küçük değer ise, oldukça sönük görünen cisimler için 30’dur.

Mutlak Büyüklük Nedir

Mutlak büyüklük, parlaklıkları karşılaştırılan cisimlerin her birinin belli bir uzaklıkta olması durumunda ne kadar parlak olacağını tanımlamak için kullanılan ölçümleme yöntemidir.
Görünür büyüklük kullanıldığında, cisimlerin dünyaya olan uzaklıkları hesaba katılmadan, sadece dünyadan görünen parlaklıkları dikkate alınır. Mutlaka büyüklük ise, cisimlerin uzaklıklarının aynı olması durumunda ne kadar parlak olacaklarını belirtir.
Bir cismin 10 parsec veya 32.6 ışık yılı mesafede olması durumundaki parlaklığı hesaplanarak bulunan değer mutlak büyüklüktür. Örneğin, Güneş’in görünür büyüklük değeri -26.7 iken, mutlak büyüklüğü +4.7 dir. Yani Güneş 32.6 ışık yılı uzaklıkta olsaydı, yaklaşık Dünya’ya en yakın yıldız olan Alpha Centauri kadar parlak görünürdü.
Dünyadan en parlak görünen ve birçok gökbilimci tarafından kabul edilen en parlak 26 yıldız listedeki gibidir. Yıldızların parlaklık sıralama listesi: Yıldızların bulundukları takımyıldızlar, gerçek ve görünür parlaklık değerleri ve Dünya’ya uzaklıkları..



  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet