Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05.Ağustos.2022   #1
Çevrimiçi
Emre Konuyu Baslatan
~ Www.ircforumda.net ~
Türkiye'deki müzeler listesi


Cumhuriyetin ilanını takiben, Türkiye müzeleri Atatürk'ün Anadolu'nun insan eliyle yapılan faydalı şeylerinin sergi ve araştırmasına önem vermesi dolayısıyla kaydedilebilir şekilde gelişti. Türkiye Cumhuriyeti ilan edildiğinde, İstanbul'da "Asar-ı Atika Müzesi", olarak adlandırılan İstanbul Arkeoloji Müzesi, Aya İrini'nin ev sahipliğini yaptığı Askeri Müze, Süleymaniye Camii'nde Türk ve İslam Eserleri Müzesi (Evkaf-ı Islamiye Müzesi) ve Anadolu'nun birkaç büyük şehrinde Osmanlı İmparatorluğu Müzesi (Müze-i Humayun) müzeleri vardı.

Türk Arkaleoloji Müzesi (Türk Asar-ı Atikası), Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarında kuruldu. Görevi toplamak, sıralama yapmak, katalog ve arkeolojik ve etnoğrafik buluntuları korumaktı. Anadolu'nun birçok bölgesinde antik kiliseler, camiler ve kervansaraylar restore edildi ve müzeye dönüştürüldüler. Malzemeleri ve içerisindeki sanat çalışmaları ile Topkapı Sarayı, 1927 yılında halkın ziyaretine açıldı. Aynı yıl İslami Müze "Türk ve İslam Eserleri Müzesi" olarak restore edildi ve Konya'da Mevlana Derviş Loca'sı bir müzeye dönüştürüldü.

1930 yılında tamamlanan Ankara Etnoğrafya Müzesi, cumhuriyet döneminde inşası ilk defa müze olarak dizayn edilen yapıydı. Yeni müzeler Bursa, Adana, Manisa, İzmir, Kayseri, Antalya, Afyon, Bergama ve Edirne'de kuruldu. 1940 yılında Ankara'da Mahmut Paşa Bedesteni içinde kurulmuş olan Hitit Müzesi, restore edildip, yenileştirildikten sonra 1968 yılında Anadolu Medeniyetleri Müzesi haline dönüştürüldü.

Bugün, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı 98 müze müdürlüğü [1], 92 özel müze ve 1.204 özel koleksiyon vardır.
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet