Tekil Mesaj gösterimi
Alt 07.Temmuz.2022   #1
Çevrimdışı
BBQ SAUCE Konuyu Baslatan
~ Www.ircforumda.net ~
Japon Balığı Çeşitleri ve Özellikleri


Japon Balığı (Carassius auratus), son derece sevimli ve çekici olduğu için akvaryum kurulumu sonrası ilk tercih edilen balıklardan biridir. Çoğu kişi için turuncu renkli ve yuvarlak vücutları ile bilinen bu balıkların aslında birçok çeşidi bulunur.




Yaygın Japon Balığı

Bunlar Doğu ve Güney Doğu Asya'ya özgü balıklardır. Çinli insanlar balık üretmeye başladığında türetilmiş ve renk mutasyonuna neden olmuştur. Petshoplardaki Japon balığı türlerinin çoğu Japonya, Tayland ve Çin kökenlidir. Çok iyi şartlarda bakıldıklarında 45 cm uzunluğa ve 10 kilo ağırlığa kadar ulaşabilirler. Doğada her yerde bulunurlar ve kurbağalar, böcekler ve larvalarla birlikte su bitkileri ile beslenirler. Japon balıkları uygun koşullarda muhafaza edilmezse erkenden ölebilir. Genellikle durgun sularda yaşarlar. Japon balıklarının üremesi tipik olarak 23 santigrat derece sıcaklıkta gerçekleşir.

Comet Japon Balığı



Kuyruklu yıldız balığı olarak da bilinen Comet, canlı bir renge ve uzun bir çatal şeklinde kuyruğa sahiptir. Sarı veya turuncu renkte olan bu balıklar sakin ve eğlenceli bir mizaca sahiptirler. 4-14 yıllık yaşamları boyunca 30 cm uzunluğa kadar büyüyebilir. Beslenme tipleri omnivor olan bu balıklar en az 200- 250 litre akvaryumda beslenmelidir. Comet Japon balıkları ekili akvaryum ortamını tercih eder ve diğer balıklarla oldukça uyumlu bir şekilde yaşar. Beslenme sırasında biraz daha agresif olabilirler. Kırmızı – beyaz, beyaz – sarı, kahverengi – siyah renklerinde farklı çeşitleri de bulunur. Soğuk suda yaşamayı sevdikleri için akvaryum sıcaklığının 10- 23 derece arasında tutulması gerekir.




Wakin Japon Balığı



Çin kökenli bu Wakin Japon Balığı’nın en büyük özelliği çift kuyruk bulunmasıdır. Ayrıca canlı renkleri ile hemen dikkat çekerler. Diğer çeşitlerden farklı olarak ince bir gövdeye ve neredeyse sırtını kaplayan sırt yüzgecine sahiptir. Çinlilerin bu balığı on altıncı yüzyılda Japonya'ya tanıttığı düşünülmektedir. Wakin balıkları 10-15 yıl yaşayabilirler. Tankın sıcaklığı 18 ila 23 derece arasında tutulmalıdır. 7 ila 7.4 arasında pH değeri idealdir. Tankta, su kalitesini ve sirkülasyonunu koruyan bir filtre sistemi kurmanız gerekir. Su, nitrat ve amonyak içermemelidir.






Yelpaze Kuyruklu Japon Balığı


Çin'de bulunmuş olan Yelpaze Kuyruklu Japon Balığı sakin nehirlere, göletlere ve göllere düşkündür. Bu balıkların gövdesi genellikle yuvarlak ve tombul yapısı ile bir yumurtanın şekline benzer. Ayrıca boyları daha kısa olsa da daha büyük bir kuyruk yüzgecine sahiptir. Kuyruk yüzgecinin üst lobu alt lobdan daha uzundur. Yelpaze Kuyruklu Japon Balıkları iyi bir yüzücüdür ve asla yavaş hareket etmezler.

Comet balığı gibi tank arkadaşlarıyla uyumlu değildir. Turuncu, kırmızı ve sarımsı gibi renklerde olabilir. Çeşitli desenlere sahiptir. En az 100 litrelik bir akvaryumda hayatta kalabilirler. Her seferinde tank suyunun en az yüzde 30'unu değiştirmeniz gerekir. Bu balıkları böcekler, solucanlar, kan kurdu, sinekler ve karıncalar ile besleyebilirsiniz. Ayrıca peletler ve pullar da verilebilir. Akvaryumda bir filtreleme sistemi faydalı olabilir.



Shubunkin Japon Balığı



Shubunkinler bulabileceğiniz en zorlu Japon balığı türlerinden biridir ve çok uzun süren soğuk kış şartlarına bile dayandıkları bilinmektedir. Vücutları daha uzun olduğundan, mesane problemi neredeyse yoktur ve yüzgeçleri de daha uzun olma eğilimindedir. Balıklar yüzmeleri zorlaşacak kadar büyük hale gelirler. Shubunkin Japon Balığı 10-15 yıla kadar yaşar; yaygın Japon Balığı ve Comat ile çok uyumludur. Bu balıklar 18- 21 derece su sıcaklığını tolere edebilir ve 30- 35 cm uzunluğa kadar büyüyebilir. Mizacı gereği eğlenceli ve atletik olan Shubunkinler çok seçici gıda alışkanlığı yüzünden omega içerikli peletler ile beslenir. Marul bile onlar için iyi bir besindir. Genellikle ilkbaharda yumurtlayarak ürerler.





Ryukin Japon Balığı




Ryukin Japon Balığı, tatlı suları tercih eden başka bir süslü akvaryum balığı türüdür. 10-15 yıllık bir ömrü ve 15 – 20 cm uzunluğunda büyüme olasılığı vardır. Ryukin, bir sırt kamburuna sahiptir. Sivri bir başı ve daha geniş bir kuyruk yüzgeci bulunur. Gövde rengi kırmızı, beyaz, mavi ve kahverengi olabilir. Yumurta şeklinde bir gövdeye sahiptir ve iyi yüzücüdürü. Bu tatlı su balıkları, 18 – 23 derece su sıcaklığını ve 6.5 – 7.5 pH aralığını tercih ederler. Minimum 150 litre akvaryum yeterli olacaktır. Yarı agresif bir tür olduklarından kendi türleri ile bir arada beslenmeleri daha uygundur. Yüksek miktarda atık ürettikleri için tankta mutlaka filtre sistemi olması gerekir. Ayrıca sudaki oksijen miktarını yüksek tutmak için akvaryumu Java Yosunu, Anubias, Elodea ve Krinum ile süsleyebilirsiniz.





İnci Gövde Japon Balığı



İnci Gövde Japon Balığı, akvaryumda bulunan popüler süslü akvaryum balığı çeşididir. Bu balıklar düşük sıcaklıkta gelişebilen, düz bir sırt ve şişmiş göbek yapısı ile yuvarlak şekilli bir gövdeye sahip dayanıklı türlerdir. Orta Asya kökenli bu balıklar genellikle yavaş hareket eder ve durgun sularda yaşarlar. İnci Gövde Japon Balıkları genellikle 10 cm uzunluğa kadar büyür ve 10-15 yıllık bir ömre sahiptir. Vücut renkleri siyah, kırmızı, kahverengi ve beyaz kombinasyonlarından farklıdır. Omnivor yiyecek alışkanlıkları, her türlü pul ve dondurulmuş yiyecekleri yemelerini sağlar. 100 litre akvaryumda 18 – 22 derece sıcaklık aralığında besleyebilirsiniz. İdeal pH aralığı 6- 8 olmalıdır. Haftalık su değişimi sırasında suyun %25’inin değişmesi önemlidir.




Torba Gözlü Japon Balığı



Tanıması kolay olan süslü akvaryum balığı türlerinin en kolay ırklarından biri olarak kabul edilen Torba Gözlü Japon Balığı, göz kürelerinin altında sıvı dolu kabarcıklar geliştirebilir. Sırt yüzgeci eksikliği onları oldukça benzersiz kılar. Kabarcıklı gözün yırtılma olasılığı olduğundan, onları başka agresif balıklarla birlikte tutmamanız önerilir. Akvaryum kurulumunun çok yüksek bir akıma neden olmayan bir filtreleme sistemi ile tam olarak donatıldığından emin olmalısınız. Vücut renkleri siyah ve turuncu olabilir. Bu tek kuyruklu türler doğası gereği yavaş yüzücülerdir ve sakin bir mizaca sahiptir. Torba Gözlü Japon Balığı gözlü gibi diğer yavaş yüzücülerle uyumlu bir şekilde yaşayabilir.




Teleskop Balığı


Bu süslü akvaryum balığı, vücudundan çıkan bir teleskop benzeri tepe sayesinde uzun meraklı gözlere sahiptir. Genellikle, Yelpaze Kuyruklu Japon Balığı’na oldukça benzeyen yuvarlak ve yumurta şekilli balıklardır. Vücut renkleri kırmızı, beyaz, kahverengi ve mavi olma eğilimindedir. Teleskop Balığı, bölünmüş, çatallı kuyruk yüzgeci ile kısa bir gövdeye sahiptir. Genellikle 13 cm uzunluğa kadar büyürler ve 10 ila 15 yıl arasında bir ömre sahiptirler. Akvaristler için, çok dayanıklı bir tür olmadıklarından yetiştirmek zor bir iştir. Ayrıca, gözleri çok hassastır. Doğası gereği her türlü taze, dondurulmuş deniz ürünlerini ve pul yemleri yer. En az 50 litre suya sahip bir akvaryum onlar için uygundur. Günde birkaç kez beslemeye çalışmalısınız. Bu balıkların görüşü de yüzme yetenekleri de zayıftır. Yarattıkları büyük miktarda atık nedeniyle, su sık sık değiştirilmelidir.



Oranda Japon Balığı




Dünyadaki en popüler balıklardan biri olarak Oranda Japon Balığı, başındaki etli yapı için en çok tercih edilen türlerdendir. Orandalar, 2 veya 3 yaşına geldiklerinde tamamen büyümüş yuvarlak şekilli, parıldayan bir başa sahiptir. 17 cm uzunluğa kadar büyürler ve 10-15 yıllık bir ömre sahiptirler. 50 litre akvaryum bu balıklar için yeterli olmaktadır. Suyun en az %25’inin her hafta değiştirilmesi gerekir. Günde birkaç kez beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Üreme için, suyun pH aralığı 6 ila 8 arasında kalırken, sıcaklık 18 - 22 derece arasında olmalıdır. Bu balık türü sakindir ve akvaryumun tüm bölgelerinde yüzer. Daha az agresif türlerle oldukça uyumludur.


Ranchu Japon Balığı



Çin menşeli olan Ranchu Japon Balığı, ayırt edilebilir özelliklere sahip oldukları için çoğu kişi tarafından bilinirler. Doğru bakılırsa, 10-15 yıl yaşamaları ve 13 cm uzunluğa kadar büyümeleri beklenir. Çeşitli sağlık sorunlarına yatkın oldukları için sağlıklı yaşamaları adına yoğun bir bakım gerektirirler. Anormal kafa büyümesine ve ayrıca zayıf görme yeteneğine sahiptirler. Zayıf yüzüler oldukları için yiyecek bulmakta zorlanırlar. En az 50 litre akvaryumda gelişirler. Daha iyi bir oksijen kaynağı sağlamak için akvaryumdaki türlerin üremesini kontrol etmelisiniz. Ayrıca, tanklara iyi bir filtreleme sistemi sağlamak yardımcı buna olacaktır.





Aslan Kafa Japon Balığı



Aslan Kafa Japon Balığı karakteristik bir kafa yapısına sahiptir. Sakin bir mizaçları ve yuvarlak, yumurta şeklinde bir gövdeleri bulunur. Çift kuyruklu ve anal yüzgeçli vücutlarındaki renkleri kırmızı, siyah, kahverengi ve mavi olabilir. Balıklar ayrıca üç renkli, yani kırmızı, beyaz ve siyah olabilir. 5.5 cm uzunluğa kadar büyürler. Kuyruk yüzgeci genellikle bölünür veya çatallanır. Yiyecek alışkanlığı ile her yerde yaşayan Aslan Kafa Japon Balığı, böcekler ve küçük kabuklularla beslenir. Doğası gereği temizleyici oldukları için çoğunlukla diplerde gezinirler. Yağlı vücutları nedeniyle yavaş yüzücülerdir. Dengeleyici bir sırt yüzgecinden yoksundurlar ve genellikle 18 ila 25 derece sıcaklığa sahip suda gelişirler. İdeal su kapasitesi balık tankındaki balık başına 5 litre olarak ayarlanmalıdır.



Peçeli Kuyruk Japon Balığı



Peçeli Kuyruk Japon Balığı, bulabileceğiniz en muhteşem akvaryum balığı türlerinden biridir. Bu hassas ve yetiştirilmesi zor Japon balıkları yuvarlak veya yumurta şeklinde bir vücut yapısına sahiptir; 6 cm uzunluğa kadar büyüyebilir. Bozulmuş yüzme kesesi ile yaralanma ve bakteriyel enfeksiyonlara karşı savunmasız olan uzun, hassas yüzgeçleri vardır. 10-15 yıllık bir ömre sahip olan Peçeli Kuyruk Japon Balığı, daha düşük sıcaklıklarda yaşayabilir. İyi yüzücülerdir ve su kapasitesinin en az 100 litre olduğu akvaryumlarda gelişirler. Her balığa ek olarak, kapasitenin 50 litre artırılması gerekir. 18 ila 22 derece sıcaklıkta tutulan bu balıklar, donma noktasının üzerindeki sıcaklıkları bile tolere edebilir. pH aralığı 6 -8 arasında olmalıdır. Akvaryumun tüm bölgelerinde yüzmeyi severler. Doğası gereği yarı agresif olan bu akvaryum balığı su bitkileri ve hayvanları ile beslenir. Üreme sırasında akvaryum suyunun % 20 oranında değiştirilmesi gerekir.


hayvanlar.net
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet