Tekil Mesaj gösterimi
Alt 04.Ocak.2021   #1
Çevrimdışı
sahinsohbet Konuyu Baslatan
SELAMUN ALEYKÜM


Selam, barış, selamette olmak, huzur ve esenliğe kavuşmak, emniyet, sağlık, güzel yaşama dileğinde bulunmak, kurtuluş… gibi manalara gelir. Selâm, Allah'ın güzel isimlerinden biridir.

Selam vermek; "selamün aleyküm" (Allah'ın selamı üzerinize olsun) demek bir kimseye yapılan en güzel duadır. Ayrıca selam vermek," ben Müslümanım, benden sana zarar gelmez, selamet üzere ol" manasına da gelir.

Selamlaşma, insanlar arasındaki iletişimin bir parçasıdır. Selam vermek, insanlar arasında sevginin, dostluğun, samimiyetin , güven duygularının artmasına sebep olur.

Hz. Peygamber şöyle buyurmaktadır: " İman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de, gerçek iman etmiş olmazsınız. Size, yaptığınız takdirde birbirinizi seveceğiniz bir iş göstereyim mi? Aranızda selamı yayın!"

Allah'ın (cc) yaratmış olduğu ilk insan Hz. Adem'e ilk emri, meleklere selam vermesini istemesi olmuştur. Allah (cc), bu selamın Hz. Adem'in neslinden gelen insanların selamı olacağını belirtmiştir.

Hz. Peygamber Mekke den Medine'ye hicret ettiğinde Medinelilere ilk sözleri: " Ey insanlar! Selamı aranızda yaygınlaştırın… " olmuştur.

O günün Medine'sinde Araplar ve Yahudiler bir arada yaşıyorlardı. Evs ve Hazreç kabilelerinden oluşan Araplar; kendi aralarında sürekli savaş halinde idi. İki kabilenin birbirine düşman olması; Yahudilerin siyasi ve ticari hayata hakim olmasını sağlıyordu.

Aslında selam, Evs ve Hazreç kabilelerinin düşman iken barışmalarının, barış ve güven içinde yaşamalarının, ve aralarındaki her türlü kırgınlıkların, düşmanlıkların giderilmesinin ve kardeş olmalarının anahtarı olmuştur.

Selam, bir iletişim ve ilişkinin başlangıcıdır. Selam, insanlar arasında karşılıklı sevgi, dostluk, iyi niyet ve iyi dileklerini ifade eder. İki kişi arasında "önce selam sonra kelam " prensibi gereği önce selam verilir, sonra iş ve diğer konular konuşulur. Birbirini tanıyan dostların selâmlaşmayı musafaha (tokalaşmak) ile tamamlamaları sünnettir.

Söze selamla başlamak, güzel konuşmak, mutlu ayrılmak insanların arasındaki sevgi, ve güven duygularını artırır. Sevgi ve güven duygularının artması başarı ve mutluluğu getirir.
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet