Yazan:
SpyMasteR
Tarih:26/02/2009
Ben Kopyala/Yapıstır Olayını Pek Sıcak Bakmıyorum Genelde Herseyı Kendım Yazmaya Aşina Oldum Hem Yazarken Bılgıler Tazelenıyor Hemde Güncel Bılgıler Oluyor.O Yuzden Bu Kadar Uzun Yzdıgımda Sen Bunları Alıntı Mı Yapıyon Dıyorlar HAYIR! Kesınlıkle Genelde Hep Kendım Yazarım Bildiğim Bır Konuysa Daha Iyı Olur 2006 Yılından Kalmıs Konuyu Kopyalıyor Baska Sıteye Yapiştiriyor Linkler Veya Resımler Varsa Sayet Onlarıda Kontrol Etme Zahmetındede Bulunmuyorlar Bide Forumda Yapiştirdiği Konu Hakkında Yardım Veya Bilgi İstendıgınde Su Yanıt Gelıyor ''Ben Bılmıyorum Sıtede Gordum Sızınle Paylaşmak Istıyorum'' Haybeye Forum Kalabalıgından Oteye Gıden Bırsey Deyıl O Yuzden Genelde Kendım Yazarım...Size Karınca Kadar Bırsey Ögretebılıyorsak Yazdıklarımızda Yazdıgımım Yazının İyi Oldugunu Düşünüyorum.Maksat Bilgisayar Dilince Anlamaktansa Kendı Anladıgımı Sızde O Sekılde Anlatmatır Siz Aziz Kardeşlerim Bıraz Sosyaloji Gibi Oldu Ama
Günümüz Hosting Fiyatları Görünce İnsan Geçmişine Dönüp Baktıgında ''Hey Gidi Günler Zamanında Bırak 10 TL Web Acmak ''W''sini Bulamazdık'' Diyorum.Ama Günümüzde Artık 10 - 15 TL'den Hosting Açabiliyorsunuz.Bu Ne Kadar İyi Ne Kadar Doğru Oda Tartısılır Aslında.Anket Yapılsa Guzel Bi Sonuç Olacagını Dusunuyorum. Yaşlari 13 - 45 Yaş Arasi İnsanlara Kadar Hitap Eden Bu Ucuz Host Olayı Ama Ne Kadar Dogru Yada Ne Kadar Yanliş Bakmarız.Yada Ben Birsey Hosting Alıyorum Ama Özelikleri Ne Bakmarız Yada Baksakta Pek Anlamarız.Sımdı Bugun Bunlara Bız Göz Atalım Host Alırken Neler Uzerıne Durmamız Gerek.
Bunu Bir Kaç Örnekle Açiklarsak Daha İyi Anlayacagımızı İnanıyorum
Hosting Sitesine Gırdık Host Alacak Orda uptime,tarfik,alan,destekpanel vs seyler yazıyor ama Host Alacak Insan Bunların Pek Ustunde Durmaz Yada Sadece Alan Kısmındakı Yere Bakar 500 Mb Alanı Vardır Adam Alır Hemen.Şimdi Bu Saydıklarımız Ne Bı Onları Ogrenelim Önce
Uptime:Bilindik Bir Örnekle Olayı Bıtırek Uptime Oranı %98 Yazıyorsa Bu Su Demek Oluyor.Bir Sunucu 98 Gün Boyunca Kesintisiz (Ekstra Nedenler Hariç) Sitenıze Erişim Sağlayacagını Ama 2 Gün Ise Sorunlu Olacagını BildiriR(Güncellemer,bakım,onarım vs) Yada Diyer Örnek %45 (Daha Bu Kadar Düşüğünü Görmedım) Varsa Bu Hosting Almaktan Kacının 100 Günün 45 Günü Açik 55 Günü İse Kapalı Oldugunu Gösterır.Bu Benım Sahsı Fikrime Gore %90'dan Aşadaysa Uptime Oranı Düşük Sunucudan Host Almak Iyı Deyildir.
Aylık Trafik:Hosting Alacagınız Yer Size 4 Gb'lık Aylık Trafık Sağlayacaksa Bu Su Demek Oluyor Bu Olayi 2 Örnek Verecem.
1.Örnek:Bu 4 Gb Alanı Aylık İnternet Faturasina Benzetebılırsınız.Kotalı Olan Arkadaslar Mesela 4 Gb'lik Kotalarını 1 Ay Boyunca Kullanırlar Geçersenız Ekstra 10 TL Eklerler İşte Aylık Trafikte Boyle 4 GB Alanı Kullanırsın.
2.Örnek İse Yine 4 Gb Aylık Trafıgımız Var Ftp'mize 4 mb'lik Dosya Var Bu Demektir Ki 1000 Defa Bu Dosyayı İndirebilirsiniz. 4 MB x 1000 Defa = 4 GB Esittir Trafıgı Gecersenız Ekstra Ücrete Tavıdır.
Şimdi İse Hostinglerin Genelde Sahte Ve Gerçeğinde Ayırmak Icın
1.SINIRSIZ HOST
Hosting Aldıgınız Anda Panele Baktıgınızda Bazı Panellerde Sınırsız Yazar.Kullanıcı İse Bu Olayı Hosting'de Hersey Sınırsız(Alan,Trafik,bant genişliği vs) Ama Sunu Unutmayalım Herseyın Sınırsızı Yoktur Herseyın Belli Bır Limiti Vardır.Eyer Sınırsız Olsaydı O Zaman Reseller Alacagımız Zaman 1 Reseller 1 ip Alırdım Ve Butun Weblerı O IP üzerinden Açardım O Zaman Nasıl Olsa Trafik Limitsiz Oldugundan Bant Genişliği Sınırsız Ve En Onemlısı Alan Sınırsız Oldugunun Hostta Yavaşlama,Donma,Sisme,Kapasite Pek Görülmez.Bu Yuzden Sınırsız Vaat Eden Kısılere Pek Inanmayın.
2.Yardım Destek
Buraya Kadar O Kadar Sey Yazdık Ama Aralarında Belkı En Onemlısı Budur.Yardım Destek Olayı Bir Host ALacagınız Resellerin Türkiyede %90 Size 7/24 Yardım Destek Sağladıklarını Vaad Ederler Ama Bunun Ne Kadar Dogru Olduguda Bir Muammadır.Bir Host Alacagınız Zaman En Önemli Canli Msn,Canli Telefon Olmasina Ekstra irc'si,mail,icq,skype VS Olan Olursada Yardım Alma Sansınızda Daha Fazla Olacaktır.Canli Msn Ve Telefondan Kastım İse Aradıgınızda Ve Msnizde Açik Bir Msn Ve Telefonda Kanlı Canlı Insanlarla Konusmanız Olacaktır Cunku Bazı Hostingler Artık Bilgisayara Yönlendiriyorlar 1'e basın 2'ye basın vs Genelde Hem Zaman Kaybıdır Hemde Bır Bılgısayara Derdınızı Nasıl ANlatacaksanız Artık Ne Bır Insan Cıkar Nede Baska Bırsey O Yuzden Canlı MSN VE Telefon önemlidir.Zira Onların Sıze 7/24 Destek Vermelerı Deyil Siz Aradıgınızda Size Destek Vermeleridir.Sabah Açip Aksama Kadar Duran Msn'de Istedıgınız An Kımse Bulunmazsa Zaten Bu Açik Oldugu Her Gun 7/24 Açik Oldugundan Destek Oluyor...
3.Özel Mi Şirket Mı
10 TL Sunucuların Var Oldugu Su Yıllarda Turkiyede Host Adına Çok Dolaplarda Döndürülmeye Başlandı.Yazımım Basındada Dedıgım Gıbı 10 Tl Host 13 - 45 Arası Geniş Bir Kitleye Hıtap Edıyor Halıylede Bu Kadar Hosting Oluncada Kullanıcıların Alım Ve Hostinglerın Satıs Oranıda Bölünüyor Bu Sayede Türlü Hileler Başvuruluyor.Bunlardan İlki Şubelerımız Var,Falancı Hosting Bunyesındekı Su Kadar Insan Calısıyor Gıbılerınden Söylerler Ama Aslında 15 Yasında Bır Insandan Öteyede Baska Bırsey Olmadıgıda Oluyor.
Şimdi Siz 15 İnsan Host Satamaz Mı Satar Ama Yukarda Saydıklarımı Tek Basına Altından Cıkamaz.7/24 Online Olmasını Bekleyemezsınız Cunku Bu Adam 8 Saat Uyukusu Yemeğidi Baska Sunucularla İlgilenme Gezmesı Vs Hesaba Katarsanız Bu Tek Basına Isteklerınızı Aksaklık OLacaktır. 10 Web Sitesi Barındıran Bır Host Sahınıne 2 3 Kişisinin İsteklerı Tek Tek Kendısı Bakacagından Yıne Aksaklık Olacaktır. O Yuzden Host Alacagınız Zaman 1'den Daha Fazla Hatta En Az 5 Civarı Bır Topluluk Olursa İddaldir.
4.Referanslar
Referanslar Bılmeyenler Icın Reel Hayata Bir İnsanın Yararlarını Ve Yetenegını Gösterırken Hostinglerde Bu Olayda Açtiği Web Siteleri Gösterır.
Örnek Vermek Gerekırse Mesela Mynet Kadar Güçlü Bir Site Var Sayalım Aldında ircforumda tarafından host edilmektedir.gıbı Bır Yazı Vardır Yada Buna Yakın Bırsey ircforuma Gırdıgınızde referanslar bölümüne baktıgınızda o sıteyı gorursunuz buda Host Alacaklara Güvenını Belirtmek Icındır.
5.Son Olarakta Genel Toparlamalar
1. Yatırdıgınız Aylık Paranızı Vs Şeylerinizin Dekontlarını,Evraklarınızı Saklamayı Unutmayı Cıkacak Bır Aksılıkte İspatınız Olsun.
2. Konusmalarınızda Genelde Log Tutmanızda Fayda Var.Msn'nin Sohbet Günlükleri Özeliklerini Bu Yuzden Cok Iyı Bırsey.Sonucta Bır Cok Forum Sitesinde Bır Cok Hosting Fırması Suclamalar Olur İspat İçin Gene Iyıdır Zira Suclama Yaptıgınız Hostun Yanlıs Bır Yonunde İspat Istenecekdır. Derim
3. Para İadesi Olup Olmadıgına Dıkkat Edınız.7 Gün İçinde itirazsız/Kosulsuz Paranızı Iade Edeceklerını Soyleyen Gene Koltuk Altı Yapanda Var Ama Yınede Host Alacagınız Yerle Ön Görüşmenızde Sorun.
6.Unutmadan Sunuda Ekleyem Hacklenme
Bazı Hosting Aldıgınız Firma Siz Fark Etmeden Sizin İndexinizi Veya Sitenızı Hacklenmıs Gıbı Gösterıp Kendı Actıkları Ama Sızın Bılmedıgını Sitelerede Bu Sıte Hacklendık Dıyede Mirror Olara Gösterırler.Sebeb İse Kendıerının Cok Iı Bır Hack Sıtesı Oldugunu Hosting Fırnalarının Adını Kullanmadan Yaparlarken Olay Bellı Olmasın.Sizede Yaptıgınız Sıtelerde Acıklar Varmıs Sıtenızı Hacklemısler Iste Diyede Sucu Yuvarlarlar Bu Yuzden Ucuz Et Tencere Dibi Yakar Mantıgı Yasamayın.Bunu Biizat Kendım Gördüm Ve Suanda Boyle Bır Tane Hosting Adını Değiştirmek Zorunda Kalmıstır Buda Notlarımızın Arasında Olsun
Dipnot:Yukarda Yazdıklarım Bir Şekilde Basına Gelmiş Olanları Dusunerek Yazdım Yanı Basına Gelmeyen Vatandaş Boyle Bırsey Olmaz Demesının Zira ircrehber forum/Forumları Gıbı Yerlerde http://www.ircforumda.net/illegalle-savas/ Gıbı Yerler Cok Göreceksınız.Aslında Sabıtlenecek Bır Konuda Dıye Bılırım...